Marktleider Chubb dwingt andere bedrijven tot nadenken over de toekomst van kolen

Grootste Amerikaanse verzekeraar trekt zich terug uit steenkool

Marcel Oosterwijk - Flickr (CC BY-SA 2.0)

Steenkoolcentrales hoeven niet meer aan te kloppen bij de Amerikaanse verzekeraar Chubb

De grootste commerciële verzekeringsmaatschappij in de Verenigde Staten heeft aangekondigd niet langer steenkoolcentrales te verzekeren en investeringen in steenkool te stoppen.

Nieuwe centrales hoeven niet meer aan te kloppen bij de Amerikaanse verzekeraar Chubb om nieuwe projecten te laten verzekeren. Chubb kondigt aan de klimaatverandering te erkennen en overtuigd te zijn van de menselijke invloed daarop.

Daarom zal het bedrijf geen nieuwe centrales meer verzekeren en niet meer investeren in bedrijven die meer dan 30 procent van hun omzet uit steenkool halen, of die meer dan 30 procent van hun energieproductie uit kolen halen. 

Het is voor het eerst dat een grote Amerikaanse verzekeraar een dergelijke stap zet. 

Marktleider

“Nieuwe steenkoolcentrales kunnen niet zonder verzekering worden gebouwd en Chubb heeft hiermee een slag toegebracht aan de tientallen bedrijven die nog steeds gokken op de wereldwijde uitbreiding van kolen”, reageerde Lindsey Allen, algemeen directeur van Rainforest Action Network, opgetogen op het nieuws. “We zijn blij om te zien dat Chubb echt actie onderneemt om de klimaatverandering aan te pakken en aan een gezondere toekomst wil werken.”

Verzekeraar en investeerder Chubb is marktleider in de Amerikaanse energiesector.

Volgens de gegevens van California Climate of Carbon Climate Initiative belegt het bedrijf samen met zijn dochterondernemingen op dit moment minstens 2,9 miljard dollar in fossiele brandstofbedrijven. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3093   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift