Vaccinatiegraad bij kinderen daalt

Grootste daling in kindervaccinaties in dertig jaar: ‘Gevolgen zullen in levens geteld worden’

© Nick Loomis for ALIMA/ECHO (CC BY-NC-ND 2.0)

In 2021 is de vaccinatiegraad bij kinderen voor het tweede jaar op rij gedaald, waarschuwen de Wereldgezondheidsorganisatie en Unicef. Wereldwijd liepen 25 miljoen zuigelingen levensreddende vaccins mis.

De pandemie en de gevolgen ervan hebben zo geleid tot de grootste daling in vaccinatiegraad in de voorbije dertig jaar, tonen cijfers van de WHO. Voor het vaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest (DTP3) - een goede indicator voor de dekkingsgraad van vaccinaties - daalde de dekking tussen 2019 en 2021 met 5 procentpunt.

Miljoenen kinderen

Alleen al vorig jaar liepen zo 25 miljoen kinderen een of meerdere vaccins mis - 2 miljoen meer dan het jaar ervoor. De kinderen lopen zo risico op verwoestende maar te voorkomen ziekten. 

Alleen al vorig jaar liepen 25 miljoen kinderen een of meerdere vaccins mis.

De daling is te wijten aan verschillende factoren, waaronder een groter aantal kinderen dat in conflictsituaties leeft. Maar de pandemie speelde een belangrijke rol, door verstoringen in de gezondheidszorg, maar ook door de toename van misinformatie over vaccins.  

‘Dit is een rood alarm voor de gezondheid van kinderen’, zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van Unicef. ‘We zijn getuige van de grootste aanhoudende daling van de immunisatie bij kinderen in een generatie. De gevolgen zullen in levens worden gemeten.’

Uitbraken

De daling komt vooral op rekening van wie in lage- en middeninkomenslanden woont. De grootste terugval werd vastgesteld in landen als India, Nigeria, Indonesië, Ethiopië en de Filipijnen. Myanmar en Mozambique vertonen de sterkste terugval in 2019 en 2021 gecombineerd. Maar er zijn ook landen die zich goed staande hielden, zoals Oeganda en Pakistan. 

Volgens de WHO zullen er ‘monumentale inspanningen’ nodig zijn om weer universele dekking te bereiken en uitbraken te voorkomen. De organisatie wijst er op dat in de voorbije maanden al uitbraken waren van mazelen en polio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift