Grootste sloppenwijk van Afrika wil respectabele voorstad worden

Nieuws

Grootste sloppenwijk van Afrika wil respectabele voorstad worden

Joyce Mulama

07 oktober 2004

Hoe maak je van een sloppenwijk met een half miljoen inwoners een voorstad waar mensen waardig kunnen wonen? In Kibera, de meest verpauperde voorstad van het Keniaanse Nairobi, willen ze de klus op 15 jaar klaren.

De Keniaanse regering en UN-Habitat, een VN-programma dat betere huisvesting nastreeft, hebben een plan om de 235 hectare grote sloppenwijk tegen 2020 om te vormen tot een menswaardige woonplaats. Het ‘Kenya Slum Upgrading Programme’ ging begin vorig jaar van start. De meest onleefbare delen van de sloppenwijk - langs spoorwegen, hoogspanningsleidingen en op andere plaatsen - gingen vorig jaar al tegen de vlakte. Duizenden mensen raakten daardoor dakloos.

Naar aanleiding van Wereld Habitat Dag op 4 oktober stelde de Keniaanse regering deze week een plan voor om 14 flatgebouwen en 770 huizen te bouwen in Kibera. Daarnaast pakte president Mwai Kibaki ook uit met een plan voor een water- en rioleringsproject. De plannen moeten het begin worden van de revival van de grootste sloppenwijk van Afrika.

Anna Tibaijuka, de directeur van UN-Habitat, kwam zich maandag persoonlijk vergewissen van de mooie toekomstplannen in Kibera. De inwoners van de sloppenwijk waren verrast door het hooggeplaatste bezoek. Ik hoop dat ik het nog mag meemaken om in een propere buurt te wonen, zei de 70-jarige Peter Mworia. Ik woon al 40 jaar in deze vuiligheid, zegt hij met een gebaar in de richting van zijn huis. Dat is opgetrokken uit modder naast een hoop rottend vuilnis.

Het is nog niet duidelijk wie het ambitieuze behuizingprogramma moet betalen.
Voor de nieuwe huizen en flats in Kibera is ongeveer 6,5 miljoen euro nodig, maar de Keniaanse regering heeft slechts 4 miljoen ter beschikking. De rest zal bijgepast moeten worden door buitenlandse donoren. Maar Kenia heeft nog steeds zijn reputatie van overheidscorruptie tegen. Het Internationaal Monetair Fonds heeft zijn leningsstop tegen het Oost-Afrikaanse land intussen laten vallen, maar de grote donorlanden lijken nog niet overtuigd. De VS en Groot-Brittannië verweten de regering-Kibaki vorige maand nog niet genoeg te ondernemen tegen de corruptie.

Het huisvestingsprogramma in Kibera is een onderdeel van een nationaal programma. Dat is erop gericht om meer woningen te bouwen op het platteland. UN-Habitat beveelt ontwikkelingslanden aan om te investeren in middelgrote steden op het platteland omdat die goede motor vormen voor ontwikkeling. Investeren in onoverzichtelijke en chaotische steden levert minder op, luidt de redenering, en versterkt bovendien de plattelandsvlucht.

We hebben een plan om elk jaar 150.000 woningen te bouwen in de steden en 300.000 woningen op het platteland. Uit die cijfers blijkt dat we de voorkeur heven aan de ontwikkeling van het platteland. We hebben zestien steden uitgekozen voor het plattelandsprogramma, zegt Amos Kimunya, de Keniaanse minister van Huisvesting en Land. We willen die (middelgrote) steden ontwikkelen zodat de grote urbane centra ontlast worden. Wie die ambitieuze doelstelling wil financieren, is voorlopig nog niet duidelijk. (MM/PD)