Grootste teerzandoliebedrijf stapt in hernieuwbare energie

Suncor, het grootste Canadese teerzandoliebedrijf, is van plan wind- en zonneparken te ontwikkelen in het zuiden van de provincie Alberta. Het bedrijf zegt in de Canadese media hernieuwbare energie te zien als ‘belangrijk onderdeel van een duurzame energietoekomst.’

  • Joe deSousa (CC0 1.0 - Public Domain) Een raffinaderij van het Canadese teerzandoliebedrijf Suncor. Joe deSousa (CC0 1.0 - Public Domain)

Suncor wil nieuwe windparken opzetten met een totale capaciteit van 440 megawatt en zonneparken voor in totaal 240 megawatt. Steve Williams, ceo van Suncor, zei vorig jaar maart tijdens een bijeenkomst van Ecofiscal Canada dat ‘de klimaatverandering een feit is en dat niets doen geen optie is.’

Het bedrijf, dat vooral actief is in de vervuilende teerzandolie-industrie, is niet helemaal een vreemde in de sector voor duurzame energie. In 2002 investeerde het in zes windmolenparken. Zonne-energie is, anders dan de naam doet vermoeden, echter nieuw terrein voor Suncor.

Lage olieprijs

Eerder deze maand liet ook oliebedrijf Shell, dat schone energie jarenlang op een laag pitje had staan, weten dat het zich meer op hernieuwbare energie wil richten. Het wil onder meer investeren in windparken voor de Nederlandse kust. Voor deze projecten heeft de Nederlandse overheid miljarden aan subsidies beschikbaar gesteld.

De interesse van oliebedrijven in wind- en zonne-energie heeft volgens Jamie Bonham, onderzoeker bij NEI Investments, ook te maken met de lage olieprijs. Investeringen in olie leverden lange tijd veel meer op dan investeringen in schone energie, zegt hij in de Canadese krant The National Observer. ‘De olieprijs verandert dat, en maakt deze projecten weer aantrekkelijk.’

Alberta lanceerde bovendien in januari een initiatief om zonne-energie in de provincie van de grond te krijgen. Ook hier kunnen producenten rekenen op subsidie.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift