Ocean Cleanup start dit jaar met eerste grootschalige tests

Nieuws

Ocean Cleanup start dit jaar met eerste grootschalige tests

Ocean Cleanup start dit jaar met eerste grootschalige tests
Ocean Cleanup start dit jaar met eerste grootschalige tests

IPS

05 mei 2017

The Ocean Cleanup van de jonge Nederlandse uitvinder Boyan Slat heeft in het laatste halfjaar bijna 20 miljoen euro opgehaald. Daarmee is een belangrijke stap gezet richting een grootschalige proef eind dit jaar om plastic uit de oceanen te halen.

Bron: Flickr Creative  Commons

De passieve systemen van The Ocean Cleanup kunnen in theorie de helft van ‘de vuilnisbelt van de Stille Oceaan’, een grote hoop drijvend plastic in 10 jaar verwijderen.

Bron: Flickr Creative Commons​

Boyan Slat heeft in de laatste zes maanden enkele grote donaties gekregen. De grootste steun kwam van het filantropische echtpaar Marc en Lynne Benioff en een anonieme donateur. Ook Paypal-oprichter Peter Thiel, de Julius Baer Foundation en chemieconcern DSM deden een flinke duit in het zakje.

In amper zes maanden verzamelde Slat zo 21,7 miljoen dollar (19,9 miljoen euro) – het dubbele van wat het project tussen 2013 en 2016 bijeen wist te krijgen. De teller staat nu op 31,5 miljoen dollar (28,9 miljoen euro), genoeg om eind dit jaar op grote schaal te experimenteren met zijn technologie om plastic uit de wereldzeeën te filteren.

‘Het is onze missie om de oceanen te bevrijden van plastic, en deze bijdragen zijn een enorme stap vooruit richting dat doel’, zegt Slat in een reactie. ‘Dankzij deze genereuze steun komt de dag in zicht waarop we de eerste lading plastic aan wal brengen.’

Enorm vangnet

De enorme plasticvervuiling van de oceanen wordt door de zeestromen geconcentreerd in zogenaamde “drijvende vuilnisbelten.” Een van de grootste is de ‘Great Pacific Garbage Patch’, tussen Hawaï en Californië. Slat wil met zijn organisatie die grote vuilnisbelten opkuisen en zo ongeveer de helft van alle plastic uit de oceanen halen.

Eind 2017 moet een eerste experimentele versie van het systeem uitgerold worden in de Grote Oceaan.

The Ocean Cleanup ontwikkelt daarvoor een technologie die gebruik maakt van de oceaanstromingen om drijvend plastic te vangen door middel van drijvende dammen in V-vorm. Die concentreren het plastic en geleiden het naar een verwerkingsinstallatie die het uit het water haalt.

Eind 2017 moet een eerste experimentele versie van het systeem uitgerold worden in de Grote Oceaan. De organisatie spreekt van ‘de belangrijkste mijlpaal’ in de ontwikkeling van de technologie, en belooft op 11 mei meer details te geven over de verdere stappen.