Grote meerderheid Europeanen wil wetgeving tegen ontbossing

public domain (CC0)

Ontbossing in Finland. Uit de peiling bleek ook dat een meerderheid van de Europese burgers vindt dat hun regering (66 procent) en de Europese Unie (61 procent) te weinig doen om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan.

Een grote meerderheid van alle Europeanen, 87 procent, wil dat consumentenproducten niet bijdragen aan ontbossing. Ze zijn ook voor wetgeving die dit garandeert. Dat blijkt uit een opiniepeiling van marktonderzoeksbureau YouGov.

De peiling in opdracht van het Environmental Investigation Agency, Greenpeace, Fern en het Wereldnatuurfonds is uitgevoerd in 25 Europese landen aan de vooravond van Biodiversiteitsdag (woensdag 22 mei).

Versnipperde aanpak

“Europeanen zijn hier heel duidelijk in”, zegt Hannah Mowat van Fern. “Ze begrijpen welke schadelijke gevolgen ontbossing heeft en willen niet medeplichtig zijn aan die tragedie.”

Uit de peiling bleek ook dat een meerderheid van de Europese burgers vindt dat hun regering (66 procent) en de Europese Unie (61 procent) te weinig doen om de wereldwijde ontbossing tegen te gaan.

“Sommige landen, zoals Frankrijk en Nederland, ondernemen al actie tegen ontbossing. Maar een versnipperde aanpak werkt niet. Bedrijven kunnen de wetgeving van één Europees land eenvoudig omzeilen door in een ander land te opereren”, zegt Mowat. Ze pleit dan ook voor regelgeving op Europees niveau.

SDG’s

De Europese Commissie komt binnenkort met plannen die ontbossing moeten tegengaan. Het is vooralsnog onduidelijk of die plannen ook voorstellen voor nieuwe wetgeving zullen omvatten.

De EU heeft op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) beloofd zich in te zetten voor een einde aan de ontbossing voor 2020. Met name de productie van producten zoals rundvlees, palmolie, soja en cacao heeft grote impact op de bossen wereldwijd. De Europese Unie voert deze producten op grote schaal in.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift