Grote voedselproblemen in Zuid-Soedan

Ruim een derde van de bevolking van Zuid-Soedan heeft dringend voedselhulp nodig, waarschuwen drie VN-organisaties. In sommige delen van het land dreigt een catastrofe.

  • © WFP/George Fominyen Mayendit, Zuid-Soedan © WFP/George Fominyen

Meer dan 4,8 miljoen Zuid-Soedanezen zullen in de komende maanden te maken krijgen met ernstige voedseltekorten. Het risico op hongersnood bedreigt delen van het land, zeggen de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO), het Wereldvoedselprogramma (WFP) en het VN-kinderfonds Unicef in een woensdag uitgegeven verklaring.

De verslechterende situatie valt samen met een ongebruikelijk lang overbruggingsseizoen, waarin gezinnen door hun voedselvoorraad heen raken terwijl de nieuwe oogst nog op zich laat wachten.

In juli zullen 4,8 miljoen mensen voedselhulp nodig hebben. In april waren dat er nog 4,3 miljoen. Dit is het hoogste aantal mensen sinds tweeënhalf jaar geleden een etnisch conflict uitbrak in Zuid-Soedan. Dat aantal houdt geen rekening met de 350.000 inwoners van de door de VN beschermde gebieden of andere opvangplaatsen voor ontheemden.

Vluchtelingen

‘We maken ons grote zorgen over het feit dat de voedselonzekerheid zich uitbreidt naar gebieden waar geen conflicten zijn, terwijl de prijzen stijgen, wegen niet begaanbaar zijn en markten niet functioneren. Daardoor kunnen veel gezinnen, zelfs in steden, niet aan voedsel komen’, zegt Serge Tissot van de FAO.

Door de honger vluchten veel gezinnen vanuit Zuid-Soedan naar buurlanden. Alleen al in de afgelopen paar maanden trokken naar schatting honderdduizend Zuid-Soedanezen de grens over naar Soedan, Kenia, de Democratische Republiek Congo en Oeganda.

‘De ondervoeding bij kinderen is nog steeds alarmerend’, zegt Mahimbo Mdoe, Unicef-vertegenwoordiger in Zuid-Soedan. ‘Sinds het begin van het jaar zijn meer dan honderdduizend kinderen behandeld voor ernstige ondervoeding. Dat is een toename van 40 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, en een toename van 150 procent sinds 2014.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.