Gsm's met een hart voor het milieu (*)

Nieuws

Gsm's met een hart voor het milieu (*)

Joren Gettemans

11 juni 2009

Gsm-fabrikanten houden steeds meer rekening met het milieu. Sony Ericsson heeft twee “groene” gsm’s gelanceerd en meteen ook aangekondigd dat het zijn CO2-uitstoot met 20 procent wil verminderen. Ook andere fabrikanten, zoals Nokia en Samsung, doen inspanningen om groenere gsm's op de markt te brengen.

De nieuwe Naite en C901 Greenheart bestaan voor meer dan de helft uit gerecycleerde materialen. Ze kregen ook erg zuinige schermpjes en een efficiënte oplader mee.
Bovendien beschikken ze over applicaties die ook de gsm-gebruiker milieuvriendelijker moeten maken. Zo is er de “WalkMate”, die het aantal stappen telt en die vergelijkt met dezelfde route in de auto. “Ecomate” helpt dan weer om groenere keuzes te maken in het dagelijkse leven. De “Carbon Footprint Calculator”, die berekent dan weer hoeveel CO2 men bespaart.
Die functies zal Sony Ericsson zelf ook kunnen gebruiken, want de fabrikant wil het integrale productieproces van alle modellen groener wil maken. Daardoor moet Sony Ericsson over 6 jaar 20 procent minder CO2 uitstoten. De gsm’s zullen ook in kleinere verpakkingen verkocht worden en geen dikke handleidingen meer meekrijgen. Die zitten voortaan in elektronisch formaat in de gsm zelf.

Concurrentie

Sony Ericsson moet de lat wel hoog leggen, want ook de concurrenten worden steeds groener en milieuorganisaties zoals Greenpeace houden nauwgezet bij welke fabrikanten achterop hinken. Nokia heeft bijvoorbeeld sinds vorig jaar al de 3110 Evolve, die voor meer dan de helft uit gerecycleerd materiaal bestaat. Nokia toonde vorig jaar ook een prototype dat geheel uit gerecycled materiaal bestaat, maar dat is nog niet op de markt verkrijgbaar.
Samsung lanceerde in augustus vorig jaar een gsm waarvan de behuizing uit bioplastic gemaakt is op basis van maïs. En Motorola heeft dan weer een gsm die volledig klimaatneutraal geproduceerd is. De fabrikant compenseert de CO2-uitstoot van de productie en distributie met investeringen in hernieuwbare energie en herbebossing. Alle plastic in de telefoon is afkomstig van gerecycleerde waterflessen en is opnieuw recycleerbaar.
(*) Dit artikel maakt deel uit van de reeks ‘De wereld wordt groen: 20 succesverhalen’. De bijdragen illustreren dat overal ter wereld werk wordt gemaakt van de broodnodige groene revolutie.