Haaien helpen orkanen voorspellen

Nieuws

Haaien helpen orkanen voorspellen

Haaien helpen orkanen voorspellen
Haaien helpen orkanen voorspellen

IPS

03 juni 2014

Het gedrag van haaien kan een indicator vormen voor het ontstaan van nieuwe orkanen, blijkt uit Amerikaans onderzoek. De haaien zoeken warmer water op, precies de plek waar orkanen ontstaan.

Wetenschappers van de Universiteit van Miami hebben in de afgelopen jaren 750 haaien en andere grote vissen in de Golf van Mexico uitgerust met meetsystemen en zendertjes. De apparaatjes, die eruitzien als een minitorpedo, sturen gegevens over de locatie, watertemperatuur en het zoutgehalte door. Die meetgegevens waren aanvankelijk bedoeld voor zeebiologen, maar blijken ook voor meteorologen veelbelovend.

Biosensoren

Omdat de sterkte van een orkaan in grote mate afhankelijk is van de watertemperatuur op de plek waar een storm zich vormt, kunnen de gegevens meteorologen helpen voorspellen waar de volgende orkaan zal ontstaan en hoe krachtig die wordt. Vooral haaien blijken veelbelovend, omdat de dieren een voorliefde hebben voor water dat warmer is dan 26 graden Celsius.

“De vissen worden biologische sensoren”, zegt bioloog Jerald Ault in de krant Houston Chronicle. “De dieren duiken diep, dus krijgen we een verticaal beeld van de watertemperatuur”.

Tot nog toe werden meetgegevens van satellieten gebruikt, of dropten meteorologen hun eigen sensoren in zee op de plek waar een storm ontstaat. Dat levert relatief ruwe en eenvormige gegevens op. “De data die de zendertjes doorsturen, geven een hogere resolutie dan de voorspellers tot nog toe konden gebruiken”, zegt Ault.

De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het gebruik van dieren als biosensoren erg beloftevol is. De technologie is zo goed als klaar, zeggen ze, maar om echt effectief te zijn, moet de densiteit van de data verhoogd worden. Daarvoor moeten veel meer vissen uitgerust worden met een sensor.