Haaienvangst sterk onderschat

Nieuws

Haaienvangst sterk onderschat

11 juli 2012

De officiële schattingen van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) zijn een flinke onderschatting van de werkelijke haaienvangst. Onderzoek door de Pew Environment Group wijst op een wereldwijde vangst die 3 tot 4 keer groter is.

“Haaien zwemmen al meer dan 400 miljoen jaar in de wereldzeeën, maar nu zijn de populaties ernstig in de problemen”, stelt de onderzoeksgroep in het rapport. Door hun trage groei en relatief lage aantal nakomelingen zijn de dieren kwetsbaar voor overbevissing en kunnen ze zich moeilijk herstellen. Maar de dieren zijn cruciaal voor de gezondheid van de oceanen, omdat ze het ecosysteem in balans houden.

Hong Kong

Volgens Pew zijn er te weinig gegevens over de omvang van de vangst, maar zou die drie tot vier maal groter kunnen zijn dan de officiële cijfers van de FAO. De haaienjacht wereldwijd wordt vooral gestimuleerd door Aziatische landen, met name Hong Kong. Het land is goed voor de helft van de wereldwijde handel. Vorig jaar alleen al voerde Hong Kong volgens de officiële douanecijfers 10.296 ton haaienvinnenproducten in uit 83 landen van over de hele wereld.

De onderzoekers waarschuwen dat er dringend moet ingegrepen worden, en dat het huidige lappendeken van regels en reservaten zijn inefficiëntie bewezen heeft. Ze pleiten voor betere gegevens en een coherente, internationale aanpak om het tij te keren.