In Haïti is het officieel dodental van orkaan Sandy opgelopen tot 29

Nieuws

In Haïti is het officieel dodental van orkaan Sandy opgelopen tot 29

Joris Willems

27 oktober 2012

Haïti ontsnapte dan wel aan de hevigste winden van de orkaan van tweede categorie Sandy die eerder deze week over Jamaica, Cuba en de Bahama’s trok, maar hevige winden in het Zuid-Westen van het land en aanhoudende regens over het hele land blijven zorgen voor slachtoffers. De voorlopige balans in Haiti van donderdagavond maakte melding van tenminste 9 doden, 3 vermisten, 1372 vernielde woningen en meer dan 10.000 geëvacueerden. De werkelijke balans ligt op vrijdagmiddag zonder twijfel hoger.

De staart van de orkaan blijft zorgen voor aanhoudende regen en de wassende rivieren zorgen voor belangrijke overstromingen in verschillende delen van het land. In de zuidelijke stad Les Kayes zorgde de wind voor ontwortelde bomen, omgevallen electriciteitspalen en verschillende huizen verloren daken. Het centrum van de 3e stad van het land stond onder water en het grootste hospitaal werd gedeeltelijk geëvacueerd. Sommige streken in het zuidelijke schiereiland blijven volledig afgesneden van de buitenwereld.

Het verpauperde land is voor zo’n 70% afhankelijk van houtskool als brandstof voor het bereiden van voedsel met belangrijke ontbossing tot gevolg die het land erg kwetsbaar maken voor erosie en overstromingen. Haïti werd in januari 2010 getroffen door een belangrijke aardbeving en tenminste 300.000 mensen leven vandaag nog steeds in veelal geïmproviseerde tijdelijke shelters gemaakt uit zeilen en golfplaten.

De centrale overheid kondigde donderdag aan om in de komende 48 uur 5 miljoen dollar ter beschikking te stellen van lokale overheden voor de noodhulp in 5 departementen van het land. Vertegenwoordigers van diverse lokale overheden melden op de lokale radio dat ze nog steeds geen fondsen ontvangen hebben voor de noodhulp en dat verschillende opvangcentra niet beschikken over water en voedsel voor de geëvacueerden. Inbellende luisteraars van diezelfde radiostations blijven intussen nieuwe slachtoffers melden her en der in het land.

De regens die de staart van orkaan Sandy tot vrijdagmiddag nog steeds over het land stuurt deden ook verschillende bruggen instorten wat de hulpverlening ernstig bemoeilijkt. De regens zullen wellicht nog de hele dag aanhouden. De centrale overheid verklaarde intussen dat vrijdag 26 oktober per decreet een officiele “verlofdag” is ten gevolge van de orkaan Sandy. Scholen, publieke en private instellingen zullen gesloten blijven met uitzondering van de hospitalen en hulpcentra van de civiele bescherming.

Naast de dodelijke slachtoffers en schade aan infrastructuur is nu al duidelijk dat de oogst grotendeels in verschillende delen van het land verloren is gegaan ten gevolge van orkaan Sandy. Na de uitzonderlijke droogte in mei meldde het nationale agentschap voor voedselveiligheid CNSA reeds dat tot 50% van de oogst verloren was gegaan. In september bracht tropische storm Isaac nog meer schade toe aan de landbouw waarop de overheid aankondigde 288.000 zakken rijst te importeren om de stijgende voedselprijzen op te vangen die zorgden voor belangrijke manifestaties in het land. Haïti is voor 50% afhankelijk van buitenlandse voedselimport en de internationale markt kent een aanzienlijke stijging van de voedselprijzen door de uitzonderlijke klimatologische omstandigheden van 2012.