Haïtiaanse ex-dictator stuurt opnieuw zijn kat naar hoorzitting

Nieuws

Haïtiaanse ex-dictator stuurt opnieuw zijn kat naar hoorzitting

Malvina Poelvoorde

11 februari 2013

Op donderdag 7 februari is de Haïtiaanse ex-president Jean-Claude Duvalier voor de derde keer niet komen opdagen op zijn hoorzitting in Port-au-Prince, Haïti. Sinds zijn terugkeer naar Haïti na 25 jaar ballingschap wordt Duvalier beschuldigd van verduistering van staatsgeld tijdens zijn ambt in de jaren ’70. De hoorzitting werd uitgesteld tot 21 februari. Als de ex-dictator dan weer zijn kat stuurt, dreigt een arrestatie.

Volgens zijn advocaten was het niet doordacht van de rechters om Jean-Claude Duvalier, alias Baby Doc, op 7 februari voor de rechter te dagen. Die dag was de 27ste verjaardag van Duvaliers vlucht naar Frankrijk. ‘Deze datum wekt nog bij beide partijen te veel bitterheid, afkeer en emoties op,’ zegt Frizto Canton, een van de advocaten van Duvalier. Duvalier was ook al niet op zijn twee vorige hoorzittingen in januari opgedaagd. In een brief aan de rechters verklaart Duvalier zijn “verwarring” over de zaak en zegt dat het gerecht de kant van de aanklager kiest.

Vlucht naar Frankrijk

Jean-Claude Duvalier nam in 1971 op 19-jarige leeftijd het presidentschap over van zijn vader, Francois Duvalier. Zijn regime was al even hard en meedogenloos als dat van zijn vader. Door een volksopstand en diplomatieke druk vanuit de VS vluchtte Duvalier in 1986 met zijn familie naar Frankrijk. Hoewel hij 225 miljoen euro van de Haïtiaanse staat zou hebben meegenomen, kwam Duvalier begin 2011 om financiële redenen terug naar Haïti. Aanklagers stelden de ex-dictator meteen in staat van beschuldiging wegens corruptie, verduistering van staatsgeld, moord, willekeurige arrestatie, marteling en verdwijning.

Vorig jaar in januari besliste het gerecht dat Duvalier alleen terecht zou staan voor corruptie en verduistering. De andere feiten zijn volgens het Haïtiaanse gerecht verjaard. Amnesty International en Open Society Justice Initiative reageren in een perscommuniqué: ‘Duvalier mag niet ontkomen aan de beschuldigingen van schendingen tegen de mensheid. Volgens het internationale recht kunnen deze feiten niet verjaren.’

Overwinning

Het Bureau des Avocats Internationaux (BAI) in Port-au-Prince, dat zich inzet voor de armen en strijdt tegen schending van de mensenrechten, ziet de rechtszaak als een overwinning. Op haar website meldt het BAI haar vreugde dat het gerecht het BAI in haar functie als civiele aanklager erkent, ondanks de pogingen van Duvaliers advocaten om hen uit het proces te weren.

Volgens de vertegenwoordigers van Duvalier zou de zaak volledig geseponeerd moeten worden, omdat Duvalier al in Frankrijk, Haïti en Zwitserland voor de rechtbank verschenen is. De Haïtiaanse rechter geeft de ex-president nog een laatste kans op 21 februari om voor de rechter te komen. Anders kan hij gearresteerd worden.

Veel kinderen van leden van het Duvalier-regime zitten nu in de regering van de huidige president van Haïti, Michel Martelly. Zij steunen Duvalier, alsook de Verenigde Staten, Frankrijk en de MINUSTAH- VN-missie in Haïti. Ondertussen ontkent Duvalier alle beschuldigingen.