Haïtianen kwetsbaarder dan ooit voor regen en orkanen

Nieuws

Haïtianen kwetsbaarder dan ooit voor regen en orkanen

Daniel Zueras

26 maart 2010

Zo’n zeshonderdduizend Haïtianen wonen sinds de aardbeving van 12 januari in geïmproviseerde kampen in overstromingsgebieden. Eind april begint het regen- en orkaanseizoen in de Caraïben. De werken om de bevolking te beschermen gaan maar traag vooruit.

Experts uit Centraal-Amerika en de Caraïben kwamen deze week bijeen in de Costa Ricaanse hoofdstad San José voor een conferentie over waarschuwingen en noodhulp bij extreme omstandigheden. De situatie in Haïti stond er centraal.

Ronald Semelfort, hoofd van de meteorologische dienst van Haïti, denkt niet dat het orkaanseizoen zwaar wordt en verwacht dat de 600.000 Haïtianen in de kampen niet al te veel schade zullen ondervinden van de wind en de regen.

Meest kwetsbare groep

Bij de aardbeving van januari, die een kracht had van 7 op de schaal van Richter, verloren ongeveer 1 miljoen mensen hun huis. Volgens de VN vormen de 218.000 mensen die nog in de noodkampen in Port-au-Prince wonen, de meest kwetsbare groep.

Veel van deze kampen bevinden zich op terreinen die onder water kunnen lopen. De regering en de lokale besturen zijn op zoek naar andere plaatsen maar massale verplaatsingen op korte termijn lijken niet evident.

Waarschuwing

Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië werken samen met de Civiele Bescherming van Haïti aan de heropbouw van het nationale meteorologisch netwerk. Het netwerk moet de bevolking vroeg genoeg kunnen waarschuwen wanneer er orkanen aankomen maar het werd volledig vernield bij de aardbeving.

“Het belangrijkste is de waarschuwingssystemen klaar te krijgen, dat moet koste wat kost gebeuren”, zegt Jean-Noël Degrace, regionaal directeur voor Martinique van de Franse meteorologische dienst. Het probleem is dat de eerste fase pas in mei klaar zou zijn, en dan is het al aan het regenen.

De Verenigde Staten werken ondertussen aan de uitbreiding van Emwin, hun weerinformatienetwerk voor noodsituaties.

Prefab

Geld is geen probleem, dankzij de internationale hulp, maar tijd wel. “De aardbeving kwam net toen we ons aan het voorbereiden waren op het orkaanseizoen”, zegt Abel Nazaire, adjunct-coördinator van de Haïtiaanse civiele bescherming.

Op dit moment onderzoekt men welke openbare gebouwen de bevolking kunnen herbergen als een orkaan naar Haïti komt. Doordat de aardbeving veel gebouwen vernield heeft, komen er maar weinig in aanmerking daarvoor.

Binnenkort komen de eerste geprefabriceerde huizen in Haïti aan, tweehonderd stuks, geschonken door Colombia. Dat is ruim onvoldoende want de Haïtiaanse overheid schat dat 200.000 mensen in prefabhuizen zullen moeten worden ondergebracht.

Ook voor 12 januari beschikte een aanzienlijk deel van de Haïtianen al niet over een huis, merken Nazaire en Semelfort op. “Voordien was de kwetsbaarheid groot. Maar na de aardbeving is die totaal”, zegt Semelfort.