Acute voedselcrisis bedreigt miljoenen mensen aan verdampend Tsjaadmeer

De regio rond het Tsjaadmeer ondergaat een enorme voedselcrisis. Het Wereldvoedselprogramma becijferde dat 4,5 miljoen mensen In Nigeria voedselhulp nodig hebben. Vooral kinderen bevinden zich in kwetsbare situaties, blijkt uit een rapport van Unicef. Het Tsjaadmeer slinkt zienderogen als direct gevolg van klimaatverandering.

  • EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0) Het Tsjaadmeer verloor op vijftig jaar 95 procent van zijn oppervlakte. EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)
  • (CC0) (CC0)

Unicef publiceerde vandaag een rapport waaruit de schaal van de hongersnood rond het Tsjaadmeer blijkt. 475.000 kinderen zullen in 2016 geconfronteerd worden met zware ondervoeding, een pak meer dan begin dit jaar voorspeld werd. Toen werd verwacht dat het om 175.000 kinderen ging.

49.000 kinderen in Borno riskeren om te komen van honger.

Het Tsjaadmeer grenst aan vier landen: Nigeria, Tsjaad, Kameroen en Niger. In de regio wonen 21 miljoen mensen. Gevreesd wordt dat er nog veel meer honger is in gebieden die momenteel niet toegankelijk zijn door de bezetting van Boko Haram.

De toestand is het ergst in Borno, een deelstaat in het noordoosten van Nigeria. 49.000 kinderen riskeren er om te komen van honger als er geen humanitaire tussenkomst plaatsvindt.

In Borno is zestig procent van de ziekenhuizen vernield en vijfenzeventig procent van de waterfaciliteiten buiten gebruik.

EC/ECHO/Anouk Delafortrie (CC BY-NC-ND 2.0)

Het Tsjaadmeer verloor op vijftig jaar 95 procent van zijn oppervlakte.

Tsjaadmeer 95% gekrompen

Volgens het rapport is een van de voornaamste oorzaken voor de hongersnood klimaatverandering. Het Tsjaadmeer, dat van belang is voor de 21 miljoen bewoners van de regio, droogt namelijk op. In vijftig jaar tijd is het meer met ongeveer 95 procent gekrompen. Dat heeft enorme gevolgen voor de voedselvoorziening die direct afhankelijk is van het meer.

Een tweede factor is het gewapende conflict in de regio. Sinds 2013 is een toename van het geweld merkbaar, vooral terreurgroep Boko Haram speelt daar een rol in. De terreur van Boko Haram zorgt er voor dat miljoenen mensen hun huis ontvluchtten en dat de voedselonzekerheid nog versterkt werd.

Het laatste anderhalf jaar is Boko Haram sterk teruggedrongen door de regeringssoldaten van de vier omliggende landen. In de onlangs bevrijde gebieden komen veel humanitaire crisissituaties nu pas aan het licht. Meer dan twee miljoen mensen bevinden zich nog steeds in gebied dat door Boko Haram is bezet.

Acht op tien mensen die op de vlucht zijn voor het conflict zijn niet in kampen ondergebracht maar wonen bij familie of kennissen. Daardoor komt nog meer last terecht op de schouders van gemeenschappen die zelf al moeite hebben om iedereen te voeden.

Unicef ontving dit jaar 41 miljoen dollar aan giften die moeten dienen voor humanitaire hulp in de regio. Dat is slechts dertien procent van de benodigde 308 miljoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift