Hamas kondigt meer executies aan

Nieuws

Hamas kondigt meer executies aan

Mel Frykberg

21 april 2010

De Hamas-autoriteiten hebben aangekondigd meer executies van terdoodveroordeelden uit te zullen voeren, ondanks zware internationale kritiek en veroordeling door zowel Israël als Palestijnse mensenrechtengroepen.

Vorige week donderdag executeerde de islamitische beweging twee Palestijnen uit de Gazastrook omdat ze zich schuldig gemaakt zouden hebben aan verraad. Muhammad As Sebea (36) en Nasser Abu Frej (34) zouden tijdens de oorlog in december 2008 tot januari 2009 gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan Israël.

Ondanks de druk op de autoriteiten zei de minister van Binnenlandse Zaken, Fathi Hammad, maandag dat zijn regering “niet zal aarzelen” om meer verraders te executeren.  “De Hamasregering zal de doodstraf handhaven als het gaat om mensen die de nationale belangen schaden en die verantwoordelijk zijn voor de dood van veel Palestijnen,” zei hij.

Strafwet

Momenteel zijn er zestien terdoodveroordeelden in Gaza. Zij werden in 2009 en in de eerste maanden van dit jaar ter dood veroordeeld. Acht van hen worden beschuldigd van verraad.

Rechtbanken in Gaza kunnen de doodstraf opleggen op grond van artikel 74 uit de Strafwet, die nog dateert uit 1936, de periode van het Britse mandaat. Op de Westelijke Jordaanoever kunnen rechtbanken de doodstraf opleggen onder de Jordaanse Strafwet, die nog stamt uit de tijd van de Jordaanse bezetting van het gebied.

Militaire rechtbanken beroepen zich op een strafwet die in 1979 door de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) werd ingevoerd. Deze wet is echter vaag als het gaat om de situaties waarin hij van toepassing is.

Eerlijk proces

Mensenrechtengroepen zijn kritisch over de aankondiging van Hammas. “Wij wijzen de doodstraf principieel af, maar daarnaast was er bij de executies van donderdag sprake van processen die zelfs niet voldoen aan de minimale standaarden voor een eerlijk proces”, zegt de Israëlische mensenrechtengroep B’tselem, die bekend staat om de verdediging van de rechten van Palestijnen.

Bill van Esveld van Human Rights Watch (HRW), is het daarmee eens. “Wij maken ons zorgen over het gebrek aan transparantie, eerlijk proces en onpartijdigheid. leden van Fatah worden ter dood veroordeeld in Hamasrechtbanken”, zegt hij.

“We hebben nog niet gezien dat Hamas-leden die volgens onze documentatie soortgelijke misdaden op hun geweten hebben, ter dood veroordeeld werden in Gaza. De advocaat van een van de beschuldigden heeft ons verteld dat zijn cliënt werd gedwongen te bekennen”, zegt Van Esveld. “Wat ook problematisch is, is het aantal veroordeelde burgers dat überhaupt niet berecht had moeten worden door een militaire rechtbank.”