Hamas krijgt ook online de volle laag

Nieuws

Hamas krijgt ook online de volle laag

Joren Gettemans

09 januari 2009

Hamas krijgt het niet alleen in Gaza zelf zwaar te verduren. Israëlische studenten hebben wereldwijd al achtduizend sympathisanten geronseld die het op de websites van de groep gemunt hebben.

De studenten hebben zich verenigd in het online collectief Help Israel Win (HIW). Ze lanceerden het computerprogramma Patriot, waarmee elke internetgebruiker de eigen pc kan inzetten als cybersoldaat tegen Hamas-websites.
Het programma is ontworpen om Hamas-gezinde sites zoals qudsnews.net en palestine-info.info te bestoken. Niet met bommen, maar met miljoenen “pings”, kleine informatie-aanvragen. De servers kunnen die stormloop niet aan en laten het bijgevolg afweten. Volgens HIW hebben wereldwijd al achtduizend gebruikers de software gedownload.
Analisten van prominente beveiligingsfirma’s als IDefense en het SANS Instituut waarschuwen voor de gevaren van de Patriot-software. Die zou HIW immers complete macht geven over elke computer waarop het programma geïnstalleerd wordt, en dus gebruikt kunnen worden als Trojaans paard. HIW heeft inmiddels al toegegeven dat de technische mogelijkheid bestaat, maar zegt dat “het niet op die manier gebruikt wordt en dat ook nooit zal gebeuren.”
Het gebeurt steeds vaker dat een gewapend conflict ook online uitgevochten wordt. Tijdens de oorlog tussen Georgië en Rusland kregen websites van de Georgische regering en media de volle laag van Russische hackers.