Hamas niet langer op Europese terrorismelijst?

De Palestijnse beweging Hamas moet geschrapt worden van de Europese lijst met terroristische organisaties. Dat stelt het Europese Hof van Justitie “op procedurele gronden”. Het Hof beklemtoont dat het niet gaat om een koerswijziging binnen het Europese standpunt. Premier van Israël Netanyahu liet wel al zijn ongenoegen blijken.

Kashfi Halford (CC BY-NC 2.0)

Hamas staat sinds 2001 op de EU-terreurlijst.

De beslissing van het Hof kwam er nadat Hamas zelf bezwaar had aangetekend. Volgens het vonnis is de toevoeging van Hamas op de lijst met terroristische organisaties en personen gebaseerd op ‘feitelijke aantijgingen afgeleid uit de pers en het internet.’

Sinds 2001 houdt de Raad van de EU deze lijst bij om deviezen van verdachte entiteiten makkelijker te kunnen bevriezen. Voor Hamas zou die beslissing echter onvoldoende gefundeerd zijn. De organisatie zou nu van de lijst gehaald moeten worden, maar de lidstaten kunnen gedurende drie maanden nog wel in beroep gaan. Intussen blijven de sancties behouden en de fondsen van Hamasleden bevroren.

Geen politiek vonnis

Dat het vonnis gevoelig ligt bij de betrokken partijen wist ook het Europees Hof. Dat benadrukte dat het louter gaat om een technische kwestie en dat het vonnis geen invloed heeft op het algemene standpunt van de Europese Unie betreffende de status van Hamas als terroristische organisatie.

De Europese Unie zelf benadrukte in een verklaring dat het niet om een politieke beslissing gaat.

Premier Netanyahu liet al weten niet opgezet te zijn met de zaak. Hij benadrukte de verantwoordelijkheid van de Europese Unie en riep hen op Hamas meteen terug op de lijst te zetten. Op Twitter liet een oud Hamasgediende weten dat het vonnis een ‘wettelijke overwinning is voor Palestijnse rechten’.

De Europese Unie zelf benadrukte in een verklaring dat het niet om een politieke beslissing gaat. ‘De EU instellingen werken momenteel aan het besluit en er zal in de nabije toekomst actie ondernomen worden. Een eventuele aanvechting van het vonnis is daarbij niet uitgesloten. In dat geval blijven de sancties van kracht.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift