Handel tussen Brazilië en India bloeit

Nieuws

Handel tussen Brazilië en India bloeit

Handel tussen Brazilië en India bloeit
Handel tussen Brazilië en India bloeit

Fabiana Frayssinet

13 maart 2011

Bedrijven uit Brazilië en India - wiens bilaterale handel in de afgelopen drie jaar verdriedubbelde - beginnen hun handel te diversificeren om zo hun economische macht in de wereld te versterken.

“Dit partnerschap groeit sinds de ‘Indië-route’ herontdekt is”, zegt Roberto Paranhos, voorzitter van de Indiaas-Braziliaanse Kamer van Koophandel. De handel tussen beide landen steeg van 2,1 miljard euro in 2007 tot 5,6 miljard in 2010.
 
Paranhos zegt dat de handel zich momenteel vooral richt op landbouw en de farmaceutische en computerindustrie. Daarnaast zijn er hoge verwachtingen van de exploratie van Braziliaanse olievelden in de Atlantische Oceaan.

Bedrijven uit India zijn ook geïnteresseerd in kansen op het gebied van infrastructuur en logistiek, in de aanloop naar het WK-voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016, die allebei in Brazilië worden gehouden.
 
“Als zevende economie in de wereld, willen we groeien in kracht. We willen niet alleen grondstoffen exporteren, maar een rol spelen op het gebied van investeringen, technologieoverdracht, marketingovereenkomsten en gezamenlijke logistiek in andere regio’s”, zegt Paranhos.

Economische onzekerheid

Om de mogelijkheden te verkennen, organiseerden de Confederatie van Indiase Industrie (CII), de Indiase ambassade in Brazilië en het Indiase ministerie voor Commercie en Industrie een India Show, die vrijdag van start ging in São Paulo en nog tot maandag duurt.

De CII houdt sinds 1995 dergelijke beurzen om het “merk” India en de Indiase industrie in het buitenland te promoten. Daarbij richt de CII zich vooral op opkomende markten waar vraag is naar Indiase producten en technologie.
 
Omdat Brazilië en India elkaar goed aanvullen en in een soortgelijke socio-economische situatie zitten, bestaat er een groot potentieel voor partnerschappen op de middellange en lange termijn, zegt B.S. Prakash, de Indiase ambassadeur in Brazilië. “Door samen te werken kunnen we internationaal belangrijke spelers worden.”

Zeventig Indiase bedrijven doen mee aan de beurs, de eerste in zijn soort in Latijns-Amerika. Op de eerste dag van de beurs leek de aandacht van Indiase bedrijven in Brazilie vooral uit te gaan naar de auto-industrie, textiel, landbouw, mijnbouw, farmaceutische producten, computers en olie.

De huidige economische onzekerheid in de Verenigde Staten en Europa, inclusief hoge werkloosheid en financiële onrust, wijst op een diepgaande verandering in de wereldwijde economie en de noodzaak om nieuwe wegen te bewandelen, zegt Paranhos.

“Voor het eerst is er meer geïnvesteerd in opkomende markten dan in rijke landen”, zegt hij. “Brazilië heeft zelfs China ingehaald als het gaat om de groei van directe buitenlandse investeringen.”

Paranhos benadrukt dat de nieuwe zakelijke partnerschappen met India en andere nieuwe bondgenoten niet betekenen dat traditionele markten zoals de VS en Europa uitgesloten worden.