Hans Blix roept op tot kalmte rond Iran

Nieuws

Hans Blix roept op tot kalmte rond Iran

Jasmin Ramsey

23 februari 2012

Hans Blix, voormalig hoofd van het Internationaal Atoomagentschap en VN-controleur in Irak, roept alle partijen in het Iraanse conflict op om de lont uit het kruitvat te halen en een oorlog te vermijden door de dialoog aan te gaan.

Blix deed de oproep na de terugkomst van een team controleurs uit Iran, dat geen toegang kreeg tot belangrijke installaties zoals de militaire basis in Parchin.

De voormalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken wil de weg vrijmaken voor een dialoog, zei hij zei tijdens een briefing voor het Amerikaanse Congres. “We hopen op een ontmoeting tussen Iran en de P5+1, mogelijk in Istanboel op relatief korte termijn.”  De P5+1 zijn de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Rusland, China en Duitsland.

Blix werd tijdens de briefing bijgestaan door Colin Kahl, tot voor kort de hoogste medewerker van het Pentagon in het Midden-Oosten. Kahl benadrukte dat een Israëlische aanval op Iran contraproductief kan uitpakken. “Wie zich zorgen maakt over een Iraans nucleair wapen, moet beseffen dat een relatief ineffectieve Israëlische aanval de snelste route daar naartoe is”, zei hij.

VS minder gehaast

Volgens Kahl verschilt de Israëlische inschatting van het Iraanse programma van die van Washington. De Israëli’s zijn naar eigen zeggen bezorgd dat de Iraanse installaties voor de verrijking van uranium binnenkort zo diep onder de grond geïnstalleerd kunnen worden dat ze immuun zijn voor de zwaarste conventionele bommen in het Israëlische arsenaal. Dat zou al over enkele maanden het geval kunnen zijn.

De regering-Obama is minder gehaast, omdat Washington over munitie beschikt die doelwitten diep onder de grond kan raken en omdat Iran nog minstens enkele jaren nodig heeft om een raket te ontwerpen die een mogelijk atoomwapen kan vervoeren.

“Het heeft weinig zin om nu met een aanval de Iraanse immuniteit te proberen verhinderen, als je zo het programma alleen doet verhuizen naar faciliteiten waar je niet bij kunt”, zei hij.

Kahl schaarde zich daarmee achter een uitspraak van Robert Kelly, voormalig inspecteur van het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Die benadrukte dat alle Iraanse faciliteiten die gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van een kernwapen momenteel onder inspectie van het IAEA staan. “We willen dat dat zo blijft, en het ergste dat ik me nu kan voorstellen is een halfslachtige oorlog die de Iraniërs ertoe aanzet om het IAEA aan de deur te zetten. Dat zou een ramp zijn.”

Als Iran de inspecteurs niet langer ontvangt, zei Kahl, wordt de internationale gemeenschap “blind”.

“Uiteindelijk is het allemaal een kwestie van wilskracht”, concludeerde Blix, die aanvoert dat het nog lang zal duren voor Iran een werkend kernwapen bezit.