Havana positioneert zich in economische slipstream van China

Nieuws

Havana positioneert zich in economische slipstream van China

Patricia Grogg

12 september 2004

De Cubaanse regering doet er alles aan om een graantje mee te pikken van de spectaculaire economische groei in China. De handel tussen beide socialistische landen is niet meer zo rijk gevuld als tijdens de Koude Oorlog. Maar Havana is bezig aan een inhaalbeweging, bleek deze week op een internationale handelsbeurs in de Chinese havenstad Xiamen.

Met maar liefst 30 overheidsbedrijven was Cuba goed vertegenwoordigd op de achtste Internationale Handels- en Investeringsbeurs in China. Havana mikt niet enkel op meer handel, maar ook op meer investeringen. De Cubaanse regering had 41 voorstellen voor Chinees-Cubaanse joint ventures klaar. Havana wil Chinees kapitaal aantrekken voor zijn visserij, suikerrietindustrie en textielsector.

Voorlopig lukt dat aardig. De Cubanen en Chinezen steken de koppen bij elkaar in de farmaceutische en medische industrie, onder meer voor bio- en gentechnologie, zegt Anaiza Rodríguez, de directeur van de het Cubaanse Centrum voor de Promotie van Investeringen. Er zijn al tien joint ventures, waarvan zes in Cuba en vier in China.

Ook op het vlak van de handel botert het weer. China is de op twee na grootste handelspartner van Cuba na Venezuela en Spanje. In de eerste helft van dit jaar was de handel tussen beide landen samen 254 miljoen dollar waard - een stijging van 28 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toen bereikte de handelsbalans al 357 miljoen dollar, een recordhoogte sinds de Cubaanse suikerproductie in de eerste helft van de jaren negentig instortte. Tot 1990 kocht Peking elk jaar nog meer dan een miljoen ton suiker. Nu importeert China minder suiker, maar de export van nikkel, citrus, staal, kool, tabak en biotechproducten zit in de lift.

Omgekeerd voert Cuba ook steeds meer goederen uit China in. Het land van Fidel Castro importeerde vorig jaar meer dan een miljoen Chinese TV-toestellen. Cuba hoopt dat China de grootste leverancier van toeristen wordt als er een omvangrijke Chinese middenklasse ontstaan. Vorig jaar gingen al meer dan 17 miljoen Chinese toeristen naar het buitenland.

Toch waakt Cuba over zijn ideologie. Het Cubaanse socialisme volgt zijn eigen pad en gaat niet de weg op van het Chinese marktsocialisme, benadrukt het ministerie van Buitenlandse Investeringen en Samenwerking. (MM/JS)