Heet Caïro lokt Golfstaattoeristen met grootstadflair en zondig vertier

Nieuws

Heet Caïro lokt Golfstaattoeristen met grootstadflair en zondig vertier

Cam McGrath

09 augustus 2004

De inwoners van Caïro vinden hun stad veel te heet in de zomer, maar de hotels zitten er vol met toeristen uit de Golfstaten die op de vlucht zijn voor nog hogere temperaturen en lekker uit de bol willen gaan in een echte grootstad.

Egyptenaren die het kunnen betalen, zoeken in de zomer verkoeling aan de Middellandse Zee. Toch liggen ook de chique wijken in Caïro er nu allesbehalve verlaten bij. Honderdduizenden bezoekers uit Saudi-Arabië, Koeweit en de kleinere Golfstaten maken de beste adressen van de stad onveilig op zoek naar het vertier of de opwinding waaraan ze thuis niet toekomen.

De Arabieren uit de Golf zijn niet geïnteresseerd in de attracties die het goed doen bij de andere toeristen, weet Maged Radwan van Eastmar Travel. Ze bezoeken liever een groot aquapark dan de piramiden of musea. Naast pretparken staan ook winkelcentra, casino’s en variétérestaurants op hun programma.

De bezoekers uit de Golfstaten beginnen in juli in Caïro aan te komen. Sommigen blijven tot september. Ze huren villa’s, appartementen of hotelsuites voor de hele zomer. Volgens Radwan brengen heel wat toeristen hun halve grootfamilie mee, en ook huispersoneel, chauffeurs en zelfs hun eigen koks.

Zo’n bezoekers ziet Caïro graag komen. De buren uit de Golf staan bekend als impulsieve kopers die nauwelijks op de prijzen letten. Heel wat ondernemingen in de horeca en in de toeristische sector verdienen in de zomermaanden meer dan tijdens de rest van het jaar.

Het aantal Arabische toeristen dat voor Caïro kiest, is de laatste jaren flink toegenomen. Sinds 11 september 2001 vliegen Arabieren niet meer zo graag naar de VS, en visa voor de Europese Unie zijn moeilijker vast te krijgen, legt Elhamy El-Zayat uit, de voorzitter van de Federatie van Egyptische Kamers van Toerisme. Dat maakt Egypte aantrekkelijker als bestemming.

Volgens het ministerie van Toerisme ontving Egypte in 2003 1,32 miljoen Arabische bezoekers, een toename met meer dan een derde in vergelijking met 2001. Meer dan een vijfde van alle toeristen die Egypte binnenkrijgt, komt intussen uit de Arabische wereld; de helft daarvan uit de Golfstaten. Waarschijnlijk wegen die Arabische bezoekers in financiële termen nog zwaarder door, want ze blijven doorgaan langer en geven meer geld uit dan westerse toeristen.

El-Zayat denkt dat het aantal bezoekers uit de Golfstaten zal blijven groeien. Maar volgens hem laat Egypte wel kansen liggen om zijn marktaandeel nog te vergroten. Er wordt te weinig promotie gevoerd die specifiek op het Arabische publiek is gericht, en ook hoge belastingen op toeristische evenementen en dienstverlening werken volgens hem ontmoedigend. El-Zayat gelooft dat de Egyptenaren er ten onrechte van uitgaan dat de rijke Arabische toeristen niet letten op het aantal nullen op de prijskaartjes. Eigenaars van appartementen durven in de zomer tot acht keer de normale huurprijs vragen als ze een huurder uit de Golfregio aan de haak slaan. Ook taxichauffeurs vragen soms exorbitante bedragen aan klanten die volgens hen op bergen van petrodollars zitten.

Sommige bezoekers uit de Golf beginnen daarover te klagen. Omgekeerd vinden Egyptenaren dat de toeristen uit de Golfregio geen manieren hebben en arrogant zijn. Ze geloven dat alles en iedereen te koop is, zegt Mohammed Saeed, een voormalige receptionist in een hotel in Caïro. Ze behandelen ons als honden. Volgens Saeed komen de rijke bezoekers in de eerste plaats naar Egypte om er alles te doen wat thuis niet mag. (PD)