Hek tussen VS en Mexico hindert zwarte beren

Nieuws

Hek tussen VS en Mexico hindert zwarte beren

22 december 2011

Het controversiële hek tussen de Verenigde Staten en Mexico maakt het niet enkel voor illegale migranten moeilijk om de grens over te komen. Volgens wetenschappers hindert het ook de zwarte beren in het gebied.

Volgens een studie in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation loopt de berenpopulatie in het zuiden van Arizona gevaar door het hek dat een steeds groter deel van de grens hermetisch afsluit. Het hek vormt een belangrijk obstakel in een biotoop die al gefragmenteerd is door snelwegen en steeds grotere steden.

De onderzoekers gebruikten speciale vallen met lokaas om genetisch materiaal van beren in de staat Arizona te verzamelen en zo de genetische patronen van de populatie in kaart te brengen. Uit het onderzoek blijkt dat de grenspopulatie van beren genetisch al geïsoleerd is van beren die meer noordelijk in de staat Arizona leven. Het grenshek vormt een nieuw en groeiend obstakel ten zuiden van de beren, waardoor de krimpende populatie nog meer geïsoleerd dreigt te raken.

De wetenschappers willen hun bevindingen bespreken met het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en andere overheden om oplossingen te bedenken voor het probleem.