De uitbraak van het coronavirus heeft die situatie helemaal gekeerd

Helft Amerikanen verwacht praktische problemen bij verkiezingen

Marco Verch (CC BY 2.0)

Maar liefst de helft van de Amerikanen verwacht dat ze bij de presidentsverkiezingen problemen van praktische aard zullen ondervinden.

Slechts de helft van de geregistreerde kiezers verwacht dat het heel makkelijk, of enigszins makkelijk, zal zijn om te stemmen bij de presidentsverkiezingen. Maar liefst 49 procent verwacht problemen te hebben bij het uitbrengen van een stem, blijkt uit een peiling van het Pew-onderzoekscentrum.

Ter vergelijking: bij een vergelijkbare peiling in oktober 2018, kort voor de tussentijdse verkiezingen, stelde 85 procent nog dat het gemakkelijk zou zijn om te stemmen. De uitbraak van het coronavirus heeft die situatie helemaal gekeerd.

Ook een groot deel van de aanhangers van presidentskandidaat Joe Biden ziet het verloop van de verkiezingen somber in. Bijna zes op de tien Biden-aanhangers zijn van plan per post te stemmen, bij de Trump-aanhangers is dat minder dan twee op de tien.

Sterkere aanhang bij Trump 

De presidentsverkiezingen vinden plaats op 3 november. Deze week houden de Democraten hun partijconventie, de Republikeinen doen dat volgende week.

Een ander opvallend cijfer uit de peiling: 83 procent van kiezers zegt dat het er voor de nationale politiek “echt toe doet” wie wint in november. Dat is een record. In 2016, toen Donald Trump won, bedroeg dit cijfer nog 74 procent.

Biden doet het in peilingen beter maar uit de Pew-peiling blijkt dat Trump een sterkere aanhang heeft. Twee derde van de aanhangers van Trump (66 procent) zegt hem sterk te steunen, terwijl Biden het met minder dan de helft (46 procent) moet stellen.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift