Helft van alle openbare scholen nog niet hersteld van de oorlog

Helft arme kinderen maakt basisschool niet af in Irak

James CC BY-NC-ND 2.0

Basisschool in Oost-Bagdad

Van alle Iraakse kinderen gaat 92 procent naar de basisschool, maar bijna de helft van de kinderen uit arme gezinnen maakt die niet af, constateert het VN-kinderfonds Unicef.

In 2011 kwam officieel een einde aan de oorlog in Irak, maar 80 procent van de kinderen krijgt ook nu nog te maken met geweld op school of thuis, zegt Unicef in een gisteren verschenen rapport. Ongelijkheid is sterk aanwezig en bepalend voor de ontwikkeling van de kinderen.

Waar bijna de helft van de arme kinderen de basisschool niet afmaakt, neemt de ongelijkheid nog verder toe op het secundair onderwijs. Daar haalt slechts een kwart van de arme kinderen een diploma, terwijl drie kwart van de kinderen uit rijkere gezinnen daarin slaagt.

Psychosociale hulp

De helft van alle openbare scholen in het land is nog niet hersteld van de oorlog en in een op de drie scholen geven docenten in shifts les, waardoor er minder aandacht is voor de kinderen. De vijf provincies met de laagste opkomst liggen in het zuiden van het land, en in Anbar en Ninawa –de twee provincies die in de afgelopen jaren veel met geweld te maken hadden.

‘Schoolgang is essentieel voor de genezing van de wonden van de oorlog voor meer dan een miljoen kinderen die naar schatting psychosociale hulp nodig hebben’

‘Schoolgang is essentieel voor de genezing van de wonden van de oorlog voor meer dan een miljoen kinderen die naar schatting psychosociale hulp nodig hebben’, zegt Peter Hawkins, Unicef-vertegenwoordiger in Irak.

Veel van wat met moeite bereikt is in de jaren na de oorlog kan verloren gaan als er niet voldoende geïnvesteerd wordt om kinderen hun volledige potentieel te laten benutten, zegt hij.

Ik ben proMO*

 

Steun ons unieke non-profit mediaproject en word proMO*.

Je ontvangt ons magazine en geniet van een pak andere voordelen

Je maakt MO* mee mogelijk en steunt ons in onze missie.

Voor € 4,60/maand of € 60/jaar.

Ik word proMO*

Vaccinaties

Irak boekte vooruitgang op het gebied van de gezondheid van zuigelingen en kinderen. Zo krijgen veel vrouwen hulp bij de bevalling en daalde het aantal kinderen dat overlijdt in de eerste maand na de geboorte. Maar slechts vier van de tien kinderen worden gevaccineerd. De armste kinderen lopen het vaakst vaccinatie mis.

De helft van de Iraakse huishoudens loopt het risico op vervuild drinkwater en minder dan 40 procent van de bevolking heeft thuis drinkwater. Kinderen lopen dus een hoog risico op ziekten die via water worden overgedragen.

‘Irak heeft het geweld van de afgelopen jaren achter zich gelaten en is een nieuwe weg ingeslagen’, zegt Hawkins. ‘Het land moet nu het welzijn van alle kinderen voorop stellen. Zij zijn de toekomst van dit land. Een groeiende kloof tussen haves en have-nots zaait tweedracht en is schadelijk voor de kinderen en voor Irak.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.