Helft Belgische burgemeesters tegen kernwapens

Nieuws

Helft Belgische burgemeesters tegen kernwapens

10 januari 2008

Net meer dan de helft van alle 589 Belgische burgemeesters zijn lid van het internationale netwerk van de Burgemeesters voor de Vrede dat een wereldwijd verbod op kernwapens vraagt voor het jaar 2020. In Vlaanderen zijn dit er twee op de drie.

De Burgemeester van de Oost-Vlaamse gemeente Zwalm, Kamerlid en gewezen Staatssecretaris Bruno Tuybens (sp.a) werd vandaag het 295ste Belgische lid. De Burgemeester van het Waals-Brabantse Tubeke en Europees Parlementslid Raymond Langendries (cdH) werd ook lid van het netwerk dat vandaag 296 leden telt in België. Limburg telt het grootste aantal burgemeesters dat lid is van het netwerk (zo’n 75%).
Het netwerk van Burgemeesters voor Vrede werd 25 jaar geleden opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki tijdens een speciale VN-bijeenkomst voor Ontwapening. De twee Japanse steden werden in 1945 het slachtoffer van een atoombom. Onder voorzitterschap van Tadatoshi Akiba, de huidige burgemeester van Hiroshima, telt het netwerk vandaag 2,020 leden in 126 landen. De organisatie heeft een adviserende status binnen de Verenigde Naties.

Financiële steun

Belgische gemeenten hebben ook als eersten financiële steun toegezegd voor de internationale campagne die tot voor kort uitsluitend gefinancierd werd door de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki. Vandaag hebben reeds 47 Belgische gemeenten fondsen vrijgemaakt voor de campagne, meestal 0,025 euro per inwoner per jaar.