Helft burgerdoden door oorlog valt in Syrië, Irak en Jemen

Bijna de helft van alle burgerdoden door oorlogsgeweld viel tussen 2010 en 2015 in Syrië, Irak en Jemen. Dat blijkt uit een rapport van het Internationale Rode Kruis (ICRC). In steden vallen de meeste doden.

  • Adam Sanders, United States Army (CC by-nc-sa 2.0) De meeste burgerdoden door oorlogsgeweld vallen in steden, zoals hier in Mosul Adam Sanders, United States Army (CC by-nc-sa 2.0)

‘Uit ons onderzoek blijkt dat in de afgelopen drie jaar oorlog in steden goed was voor 70 procent van alle burgerdoden in Irak en Syrië’, zegt Robert Mardini, regiodirecteur voor het Midden-Oosten bij het ICRC. ‘Dit illustreert hoe dodelijk deze gevechten zijn geworden. Dat is des te alarmerender nu nieuwe offensieven bezig zijn in steden als Raqqa in Syrië, of intensiveren in Mosul in Irak. Het menselijk lijden in steden heeft een nieuwe schaal bereikt, waarbij niets en niemand gespaard wordt door het geweld.’

Meer dan 17 miljoen Iraki’s, Syriërs en Jemenieten zijn hun huizen ontvlucht.

Meer dan 17 miljoen Iraki’s, Syriërs en Jemenieten zijn hun huizen ontvlucht. De strijd kan nog veel langer gaan duren, als er niet op korte termijn echte politieke oplossingen worden gevonden, staat in het rapport.

Oorlogen in steden zijn zo verwoestend vanwege de manier waarop de strijd wordt gevoerd. Gewapende partijen maken geen onderscheid tussen militaire objecten en burgerinfrastructuur, of in het ergste geval worden burgers zelfs rechtstreeks aangevallen of gebruikt als doelwit.

‘De gevolgen van dit geweld zullen nog generaties lang voelbaar blijven en het gevaar bestaat dat de steden waar deze conflicten spelen, eenvoudigweg als incubator voor verder geweld zullen blijven werken in de toekomst’, zegt Mardini.

Het ICRC baseert zijn schattingen over het aantal dodelijke slachtoffers in steden op voorlopig onderzoek in de Iraakse provincies Anbar, Ninawa en Salahuddin, en de Syrische gouvernementen Aleppo, Deir Ezzor, Rif Damascus en Damascus. Daarvoor werden cijfers gebruikt uit de periode 2014 – 2017.

Het aantal burgerdoden door oorlogsgeweld in Irak, Syrië en Jemen is gebaseerd op een jaargemiddelde van 90.000 doden wereldwijd tussen 2010 en 2015. Het gemiddelde aantal doden in Irak, Syrië en Jemen in die periode was 42.000, of 47 procent van het totale aantal slachtoffers wereldwijd.

 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift