Helft meer bliksems door klimaatopwarming

De wetenschap waarschuwt al langer dat de ontregeling van het klimaat de kans op extreem weer vergroot, en nu blijkt dat daar ook meer bliksem bij te horen. Wetenschappers van de University of Berkeley berekenden dat het aantal bliksems in de VS met de helft kan stijgen.

  • Oliver Wunder (CC BY-NC-SA 2.0) Meer blikseminslagen betekenen in de eerste plaats een lichamelijk gevaar: elk jaar worden in de VS alleen al honderden mensen door de bliksem getroffen. Oliver Wunder (CC BY-NC-SA 2.0)

‘Door de klimaatverandering worden stormen explosiever’

De onderzoekers voerden de verwachtingen voor neerslag en statische lading van de wolking in elf verschillende klimaatmodellen in. De resultaten waren significant: naarmate het klimaat opwarmt, zal het aantal statische ontladingen toenemen.

De simulaties voorspelden een gemiddelde stijging van 11 procent van het aantal blikseminslagen per graad opwarming. Als de klimaatverandering zich doorzet met 4 graden Celsius, zoals verwacht, zal het aantal blikseminslagen dus met bijna de helft stijgen.

‘Door de klimaatverandering worden stormen explosiever’, zegt David Romps, klimaatwetenschapper en hoofdauteur van de studie. ‘Dat heeft te maken met waterdamp, de brandstof voor explosieve diepe convectie in de atmosfeer. De opwarming verhoogt de concentratie van waterdamp in de atmosfeer, en als er meer brandstof is, dan kan een ontsteking tot heel wat herrie leiden.’

Meer blikseminslagen betekenen in de eerste plaats een lichamelijk gevaar: elk jaar worden in de VS alleen al honderden mensen door de bliksem getroffen. Maar de wetenschappers waarschuwen ook voor een toename van het aantal bosbranden. Bijna de helft van alle bosbranden – en vaak die branden die het moeilijkste te blussen zijn – ontstaat na de inslag van een bliksem.

Stròlic Furlàn / Davide Gabino (CC BY-NC-SA.0)

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift