Helft Spaanse stroom uit schone energie

Spanje heeft in maart aan bijna de helft van de stroomvraag kunnen voldoen met hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. Met kernenergie erbij komt het totaal zelfs op 69 procent klimaatvriendelijke energiebronnen.

jesus martinez (cc by.0)

Volgens Red Electrica de Espana (REE), de Spaanse netbeheerder, leverden hernieuwbare energiebronnen in de maand maart 47 procent van de Spaanse elektriciteit. Windenergie levert het merendeel van die groene stroom en is goed 22,5 procent van de totale productie. Steenkool, de meest vervuilende bron van energie, is in Spanje nog maar goed voor 11,8 procent van de productie.

Windenergie

Windenergie speelt al maanden haasje-over met kernenergie als belangrijkste bron van elektriciteit in Spanje. In maart kwam het op de tweede plaats, maar wind is voor het eerste kwartaal van dit jaar de grootste van alle stroombronnen.

Spanje werd in 2013 al het eerste land ter wereld dat het grootste deel van zijn stroomvoorziening uit windenergie haalde. Windmolens in het land produceerden toen samen bijna 54 gigawattuur, goed voor 21,1 procent van de vraag en nipt meer dan kernenergie met 20 procent.

Spanje wil over vijf jaar 40 procent van zijn elektriciteitsconsumptie uit windenergie halen, maar zet ook sterk in op zonne-energie. De Spaanse zonnesector schommelt nu rond de 3 procent van de productie, maar is wel al een van de grootste ter wereld.

Graf-flugplatz (cc by-sa 3.0)

De Spaanse zonnesector schommelt nu rond de 3 procent van de productie, maar is wel al een van de grootste ter wereld.

El Hierro

Vorig jaar kwam het Spaanse eiland El Hierro, het kleinste van de Canarische Eilanden, in het nieuws omdat het als eerste landmassa ter wereld de klok rond op hernieuwbare energiebronnen vertrouwt.

De tienduizend inwoners op het eiland El Hierro halen energie uit een waterkrachtcentrale en windenergie. Bij sterke wind wordt het overschot gebruikt om water omhoog te pompen naar een vulkaankrater. In periodes van luwte levert dat water stroom via turbines. Zo leveren hernieuwbare energiebronnen de klok rond energie. Tegen 2020 wil het eiland ook af van de zesduizend auto’s die op diesel of benzine rijden.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift