Helft van Amerikanen ademt vervuilde lucht in

Bijna de helft van de inwoners van de Verenigde Staten leeft in gebieden gebieden waar de luchtkwaliteit ongezond is. Dat blijkt uit het laatste jaarrapport van de Amerikaanse Longvereniging (ALA).

CC BY-NC-SA 2.0 Greg Wass

Industrie in Joliet, Illinois.

Meer dan 147 miljoen Amerikanen ademen lucht in die ongezonde concentraties ozon of fijn stof bevat, stelt het rapport State of the Air 2014, dat vandaag (woensdag) is gepubliceerd. Bijna 28 miljoen mensen wonen in districten waar alle gemeten stoffen boven de gezondheidsdrempel liggen.

Ozon

De luchtvervuiling met fijn stof is verminderd, zegt het rapport, vooral door investeringen in schonere dieselmotoren en strengere regels voor vervuilende steenkoolcentrales. Verschillende grote steden, waaronder Philadelphia, Cincinnati en Indianapolis tekenden de laagste vervuiling met fijn stof in jaren op.

“We zijn blij te kunnen melden dat de vervuiling op jaarbasis met fijn stof in het hele land is afgenomen”, zegt Harold Wimmer, voorzitter van de ALA. “Maar dat is maar een gedeeltelijke overwinning. We weten dat door hogere temperaturen het risico op ozonvervuiling toeneemt, dus de klimaatverandering brengt moeilijke uitdagingen voor de volksgezondheid. Want iedereen, in elk gezin, heeft recht op schone lucht.”

Hooggerechtshof

De publicatie van het rapport volgt amper een dag na een belangrijke uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat keurde strengere regels voor steenkoolcentrales door het milieuagentschap EPA goed. Door die beslissing zullen ongeveer duizend centrales in de VS hun uitstoot moeten verminderen.

Volgens het EPA kunnen de nieuwe regels jaarlijks in het hele land meer dan dertigduizend vroegtijdige overlijdens door luchtvervuiling voorkomen, naast 15.000 niet-dodelijke hartaanvallen, 19.000 gevallen van acute bronchitis en 400.000 zware astma-aanvallen .

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.