Helsinki wil auto in 10 jaar nutteloos maken

De Finse overheid werkt aan een plan om de auto in minder dan een decennium nutteloos te maken in de hoofdstad. Een uitgekiende combinatie van openbaar en gedeeld vervoer en de smartphone moet de inwoners overal brengen zonder eigen wagen.

  • CC Jean-Pierre Dalbéra De Finse overheid werkt aan een plan om de auto in minder dan een decennium nutteloos te maken in de hoofdstad. CC Jean-Pierre Dalbéra

In tegenstelling tot sommige andere steden met mobiliteitsproblemen, wil Helsinki de auto niet bannen uit de stad, schrijft de krant Helsinki Times. De overheid hoopt een alternatief uit de dokteren dat niet alleen veel goedkoper is, maar bovendien ook makkelijker dan het bezit van een eigen auto. Zo wordt een eigen auto de facto nutteloos.

Mobility on demand, noemen de Finnen het: iedereen kan dankzij de smartphone in real time vervoer aanschaffen binnen de stad, over een waaier van mogelijkheden. Daarvoor moeten de verschillende verkeersopties zo goed mogelijk op elkaar afgestemd worden en wordt onder meer het openbaar vervoer gevoelig uitgebreid.

Communicatiesector

De smartphone-app wordt cruciaal om dat allemaal geregeld en betaald te krijgen: de gebruiker tikt eenvoudig start- en eindlocatie in, en kan eventueel nog enkele voorkeuren instellen. Vervolgens stelt de app een combinatie voor van bijvoorbeeld minibussen, fietsdelen, ferry’s en ander openbaar vervoer.

Handig is dat de app ook meteen als universeel betaalmiddel voor het hele traject fungeert. De betaalmodellen van de communicatiesector vormen daarvoor de inspiratiebron: gebruikers kunnen per kilometer betalen, bepaalde pakketten kopen of een jaarabonnement nemen.

Kutsuplus

De stad wil het systeem eind dit jaar al op kleine schaal testen en maakt zich sterk dat het al over tien jaar actief kan zijn. Helsinki heeft al ervaring met de integratie van smartphones en openbaar vervoer: vorig jaar lanceerde de Openbare Vervoermaatschappij er “Kutsuplus”, een bijzonder populair systeem van belbussen die op verzoek bepaalde locaties aandoen.

Ook dat systeem maakt gebruik van de smartphone. Het groepeert de verschillende aanvragen en stippelt voor elke bus de meest efficiënte route uit om zoveel mogelijk klanten te bedienen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2916   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift