Herfst start vier weken te vroeg

Ook al zijn de temperaturen momenteel erg aangenaam, de herfst hangt in de lucht. De snelle verkleuring van de bomen en de bladval komen zo’n drie à vier weken vroeger dan normaal.

  • CC blmiers 2 De herfst zet zich vroeger in dan vorig jaar. CC blmiers 2

De afgelopen jaren begon de herfst juist later dan normaal door de hoge temperaturen.

De vegetatiekaarten laten zien dat bossen momenteel 8 procent minder groen zijn dan vorig jaar. Dat zou een gevolg zijn van de lage temperaturen in augustus in combinatie met de zachte winter en de vroege start van het voorjaar.

De lage groenindex werd in 2012 en 2013 pas in oktober vastgesteld.

Vooral de lindebomen tonen aan dat de herfst is ingezet. Veel van hun bladeren zijn al verkleurd en het vallen van hun blad is begonnen.

Volgens historische metingen en waarnemingen begonnen 50 jaar geleden berken rond 20 september met de eerste bladverkleuring, witte paardenkastanjes rond 25 september, beuken rond 30 september en zomereiken rond 6 oktober. Vandaag is dat bij al deze bomen al begonnen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.