Hernieuwbare energie leidt tot 12.000 minder doden in VS

Het dalende gebruik van fossiele brandstoffen ten voordele van hernieuwbare energie heeft meer dan 12.000 mensen gered van een voortijdige dood. De 220 miljard dollar die hierdoor werd bespaard overstijgt ook de overheidssubsidie voor deze nieuwe industrie.

Door de uitbreiding van wind- en zonne-energie in de periode van 2007 tot 2015 zijn er minder fossiele brandstoffen verbrand geworden en is de uitstoot van schadelijke stoffen gedaald. Volgens een nieuwe studie in het vakblad Nature Energy heeft dat geleid tot 12.700 minder voortijdige overlijdens in de Verenigde Staten.

220 miljard dollar bespaard

Hernieuwbare energie stoot geen polluenten uit die verantwoordelijk kunnen zijn voor ademhalingsstoornissen en hartproblemen.

De wetenschappers van Lawrence Berkeley National Laboratory berekenden dat de groei van hernieuwbare energie in de VS in de vernoemde periode, een besparing opleverde van 220 miljard dollar die anders zou gespendeerd worden aan de gevolgen van slechte luchtkwaliteit: ziektekosten en afwezigheidsdagen van werknemers.

In dezelfde periode heeft de VS tussen de 50 en 80 miljard dollar aan subsidies uitgegeven aan de sector van wind- en zonne-energie.

‘Zelfs min deze kosten, leidt hernieuwbare energie ertoe dat minder belastinggeld werd uitgegeven’, concludeert de nieuwssite Quartz, die daarmee de kritiek dat hernieuwbare energie massaal veel overheidssubsidies opslokt, wil ontkrachten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift