Hertelling van verkiezingsuitslag in Venezuela bevestigt overwinning Maduro

Nieuws

Hertelling van verkiezingsuitslag in Venezuela bevestigt overwinning Maduro

Hertelling van verkiezingsuitslag in Venezuela bevestigt overwinning Maduro
Hertelling van verkiezingsuitslag in Venezuela bevestigt overwinning Maduro

Steffi Vermeire

10 juni 2013

In Venezuela zijn de stemmen van de presidentsverkiezingen na anderhalve maand eindelijk herteld. Henrique Capriles, die met een nipte 1,5 procent verloor van chavist Nicolas Maduro, eiste na de verkiezingen op 14 april een volledige hertelling van de uitslag. Zoals verwacht, bevestigt de stemmenaudit de overwinning van Maduro.

Voorlopig lijken alle regeringsleden zich nog te hullen in stilzwijgen over de afgeronde hertelling van de CNE, de Nationale Kiesraad in Venezuela, die de overwinning van Maduro veilig stelt. Een lid  van de kiesraad dat anoniem wenste te blijven, bevestigde zondag de uitslag aan het Venezolaans nieuwsagentschap AVN.

De zogenaamde fase II hertelling van de presidentsverkiezingen werd georganiseerd nadat oppositiekandidaat Capriles weigerde zich neer te leggen bij de uitslag van 14 april. Volgens hem werden op de dag van de verkiezingen 3200 incidenten of onregelmatigheden vastgesteld in die kiesbureaus waar 1,5 miljoen mensen hun stemmen uitbrachten. Hij eiste dan ook meteen een volledige hertelling.

Gedeeltelijke hertelling

De Nationale Kiesraad ging daar gedeeltelijk op in. Op de avond van de verkiezingen zelf werd al 54 procent van de stemmen herteld, bij wijze van postelectorale audit. De resterende 46 procent zou later dan aan een audit onderworpen worden. Dit gebeurde echter niet volledig, slechts twaalfduizend bakken, ongeveer een derde van die 46 procent werd over een periode van ongeveer anderhalve maand opnieuw onder de loep genomen.

De AVN, een Venezolaans nieuwsagentschap in handen van de overheid, kondigde vrijdagavond aan dat de hertelling voor 99,98 procent gelijk is aan de oorspronkelijke verkiezingsuitslag. Maar volgens kritische stemmen ligt dat eerder aan de manier waarop de hertelling is uitgevoerd. Er is immers enkel nagegaan of de resultaten van de computer overeen kwamen met die van de gedeponeerde stembiljetten. Een ander resultaat was misschien mogelijk geweest als men ook de kiezersboeken, met hun handtekeningen en hun vingerafdrukken, gecontroleerd zou hebben, wat ook de eis was van Capriles.

‘Audit is een farce’

Oorspronkelijk aanvaardde Capriles de manier waarop de audit zou worden uitgevoerd. ‘In die twaalfduizend bakken zitten voor ons de problemen die we aangeklaagd hebben. We zullen daarmee perfect de waarheid kunnen tonen aan het land’, verkondigde Capriles na de beslissing van de CNE om tot een hertelling over te gaan. Al snel kwam de oppositieleider op zijn woorden terug en noemde hij de hele audit een “farce”. Hij liet uiteindelijk weten dat hij niet verwachtte dat deze vorm van hertelling een nieuw resultaat zou opleveren.