Herverkiezing Sirleaf "zegen voor vrouwen" in Liberia

Nieuws

Herverkiezing Sirleaf "zegen voor vrouwen" in Liberia

Stephen Binda

14 november 2011

Vrouwenorganisaties zien de herverkiezing van de Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf als een zegen voor de vrouwen in het land. De oppositie had de verkiezingen geboycot.

“Het is een flinke opsteker voor ons als vrouwen en het houdt ons op het wereldtoneel”, zegt Yvette Chesson-Wureh van het Angie Brooks International Centre, een niet-gouvernementele vrouwenrechtenorganisatie. “Vertel maar aan iedereen dat we vertrouwen hebben in deze regering en in de capaciteiten van deze vrouw om resultaat te boeken.”

Sirleafs overwinning “toont de rest van de wereld dat ze een rolmodel blijft voor jonge vrouwen op het Afrikaanse continent”, zegt Chesson-Wureh.

Boycot

Vrijdag maakt de Liberiaanse verkiezingscommissie bekend dat Sirleaf het in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen met 90 procent van de stemmen had gehaald tegen haar opponent Winston Tubman van het Congress for Democratic Change (CDC).

De tweede ronde was door controverse omgeven. Tubman had opgeroepen tot een boycot omdat er bij de eerste ronde in oktober onregelmatigheden waren geweest. Op 8 november kwamen twee mensen om toen de politie het vuur opende op een demonstratie van CDC-aanhangers.

Sirleaf kondigde vrijdag aan dat een onafhankelijke commissie het dodelijke incident zou onderzoeken. “Duidelijker kunnen we niet zijn: iedereen waarvan wordt vastgesteld dat hij de wet heeft overtreden, zal voor de rechter worden gebracht”, zei de president.

“Als je besluit om verkiezingen te boycotten, dan betekent dit niet dat het (electorale) proces zijn legitimiteit verliest, vooral niet wanneer de andere kandidaat ook deelneemt”, reageert Chesson-Wureh op de controverse.

Seksueel geweld

Als verwezenlijkingen van Sirleafs genderbeleid noemt Chesson-Wureh het gestegen aantal vrouwen op machtsposities; 30 procent van de parlementsleden zijn vrouwen. Ze juicht ook de inspanningen toe om het vele geweld tegen vrouwen te bestrijden, onder meer via de oprichting in 2008 van een speciale rechtbank voor zaken met seksueel geweld.

Grace Zoe Davis, een 43-jarige vrouw die bouwmaterialen verkoopt in Monrovia, ziet alleen maar beterschap voor vrouwen van de hogere klassen. “Ze (Sirleaf) heeft alleen maar de mensen in haar eigen klasse geholpen, en niet de gewone vrouw in Liberia.” Niettemin erkent Davis dat Sirleaf, die vorige maand de Nobelprijs voor Vrede won, heeft bijgedragen tot de stabiliteit in Liberia.