Het ‘magere seizoen’ brengt honger voor 52 miljoen mensen in West- en Centraal-Afrika

Nieuws

Oorzaken zijn conflicten, klimaatverandering en langdurige droogtes

Het ‘magere seizoen’ brengt honger voor 52 miljoen mensen in West- en Centraal-Afrika

Het ‘magere seizoen’ brengt honger voor 52 miljoen mensen in West- en Centraal-Afrika
Het ‘magere seizoen’ brengt honger voor 52 miljoen mensen in West- en Centraal-Afrika

IPS

11 mei 2024

Een groot deel van de bevolking in West- en Centraal-Afrika zal de komende zomer geconfronteerd worden met honger, waarschuwt het International Rescue Committee (IRC).

© UN Photo/John Isaac / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Een door droogte getroffen dorp in Mauretanië. ‘In delen van Mali, Burkina Faso, Niger en Nigeria zullen de acute ondervoedingspercentages tijdens het komende magere seizoen naar verwachting kritieke niveaus van meer dan 15 % bereiken, dat is meer dan één op de zes kinderen!’, waarschuwt Modao Diaw, Westafricadirecteur van IRC.

© UN Photo/John Isaac / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

De hongersituatie wordt op verschillende plaatsen kritiek tijdens het komende ‘magere seizoen’. Dat is de periode van juni tot eind augustus, die lokale bewoners moeten overbruggen tussen twee oogsten door.

Onderzoekers van de internationale hulporganisatie IRC analyseerden gegevens van het zogeheten Cadre Harmonisée, een universeel instrument om acute voedselonzekerheid te meten.

Hongersnood

Daaruit blijkt dat in 17 landen in West- en Centraal-Afrika naar schatting 52 miljoen mensen te maken zullen krijgen met fases drie tot vijf van voedselzekerheid. In fase drie weten gezinnen niet waar ze hun volgende maaltijd vandaan zullen halen. Fase vijf betekent hongersnood, dus een ernstig risico op overlijden door ondervoeding.

Alleen al centraal in de Sahel worden 7,5 miljoen mensen getroffen in Burkina Faso, Mali en Niger. Vorig jaar waren dat er nog 5,4 miljoen. Meer dan 2500 mensen zullen worden geconfronteerd met catastrofale omstandigheden en echte hongersnood als er niet snel actie wordt ondernomen.

‘We maken ons grote zorgen over de toenemende honger en onaanvaardbaar hoge ondervoedingsniveaus bij kinderen jonger dan vijf jaar’, zegt de West-Afrikadirecteur van IRC Modou Diaw. ‘In delen van Mali, Burkina Faso, Niger en Nigeria zullen de acute ondervoedingspercentages tijdens het komende magere seizoen naar verwachting kritieke niveaus van meer dan 15 procent bereiken, dat is meer dan één op de zes kinderen!’

Klimaatschokken

Vooral in humanitaire omstandigheden, zoals in geïmproviseerde vluchtelingenkampen, lijden ook adolescenten en vrouwen van vruchtbare leeftijd onder alarmerende niveaus van ondervoeding. Het probleem is wijdverspreid: meer dan 60 procent van de huishoudens in West- en Centraal-Afrika heeft het moeilijk om een gezond en voedzaam dieet te bekostigen.

Conflicten, onveiligheid, langdurige droogtes en overstromingen hebben ingehakt op de voedselzekerheid. Klimaatschokken decimeren oogsten en brengen migratiestromen op gang, zowel binnen als buiten de regio.

In Burkina Faso, Mali, Niger en Tsjaad zijn meer dan drie miljoen mensen op de vlucht in eigen land, een toename van acht keer in vergelijking met de afgelopen vijf jaar.