Het stof is nog niet gaan liggen in Ecuador

Nieuws

Het stof is nog niet gaan liggen in Ecuador

Dik een week nadat er grote paniek uitbrak in Ecuador, lijkt het land weer rustig te zijn geworden. Bedriegt de schijn? Wereldblogster Lies Vervloet doet verslag van terplaatse.

President Rafael Correa waarschuwt: het is nog niet voorbij. De ‘samenzwering’ tegen hem kan nog steeds tot een nieuwe poging tot staatsgreep leiden. 46 politiemensen worden nog steeds vastgehouden, de straten rondom het paleis Carondelet blijven onder zware militaire bewaking staan (ik werk op een steenworp afstand van het paleis, moet elke ochtend langs een cordon zwaarbewapende militairen; ik zie ze in internetcafé’s zitten chatten als ik ga lunchen en ik zie ze flirten op straathoeken. Het land lijkt in oorlog maar de wereld draait door). De VN heeft de veiligheidsfase van het land weer teruggeschroefd, maar ze blíjft hoger dan voordien.
Op maagdelijke muren zijn slordige slogans verschenen (‘Wie bewaakt de bewakers?’, ‘Het volk steunt je, Correa.’, ‘voor de democratie!’), bijna allemaal pro-president. Tegelijkertijd gaan op internet artikelen rond met de ‘echte waarheid’: “dit hele gedoe is niks meer of minder dan een uit de hand gelopen staking, Correa heeft het als een staatsgreep doen uitschijnen omdat hem dat goed uitkwam, en van een gijzeling was geen sprake – Correa mocht de hele tijd het ziekenhuis uit maar koos voor spektakel.”

lees de hele Wereldblog-bijdrage hier.