Historisch precedent: Inter-Amerikaans hof erkent milieu als mensenrecht

Max Boettinger/Unsplash (CC0)

 

Het hof deed de uitspraak in een reactie op een vraag van Colombia naar de verantwoordelijkheid van staten om het zeemilieu te beschermen in het Caraïbische gebied.

Autonoom recht

Het hof concludeert dat een gezond milieu een autonoom recht is dat “fundamenteel is voor het menselijk bestaan” en erkent ook de impact van de klimaatverandering op de mensenrechten, met name van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen.

Het hof bepaalt dat landen daarom “significante” milieuschade moeten vermijden en schadelijke activiteiten moeten reguleren en controleren. Ze moeten onder meer ook onafhankelijke milieu-impactstudies laten uitvoeren en de bevolking informeren en consulteren.

Precedent

Milieu- en klimaatorganisaties spreken van een historisch precedent. ‘We zijn erg blij met deze beslissing, die zonder twijfel gebruikt zal worden als een voorbeeld voor de wereld en als een fundamenteel juridisch middel voor wie werkt rond milieu- en klimaatgerechtigheid’, zegt Astrid Puentes Riaño van de Interamerican Association for Environmental Defense (AIDA).

‘Het is ook een aansporing voor landen in de regio om belangrijke ecosystemen te beschermen, zoals de Andes, het Amazonegebied en de Caraïben.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3253   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift