IOM: ‘Als we nu handelen, kunnen we verdere ontheemding beperken’

Historische droogte in Somalië: meer dan miljoen mensen zullen migreren

UNDP Somalia (CC BY-NC 2.0)

Somalië heeft bijzonder hard te lijden onder de historische droogte die de hele Hoorn van Afrika treft.

Tegen april kunnen meer dan een miljoen Somaliërs gedwongen worden hun huis te verlaten, waarschuwt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De reden is de toenemende droogte in het land.

Somalië heeft bijzonder hard te lijden onder de historische droogte die de hele Hoorn van Afrika treft. Veel waterputten staan droog, vee sterft en essentiële voeding is voor veel mensen al onbetaalbaar geworden. De regering heeft in november al de noodtoestand uitgeroepen.

De droogte treft meer dan 3,2 miljoen inwoners en heeft al 245.000 mensen gedwongen om hun huizen te verlaten op zoek naar voedsel, water en graasgronden, vooral in de centrale en zuidelijke regio’s van het land.

‘Snel in actie komen is van cruciaal belang om levens en bestaansmiddelen ​​te redden en grotere noden in de toekomst te voorkomen.’

Nu het vierde mislukte regenseizoen op rij dreigt, kan dat aantal sterk oplopen, waarschuwt de IOM. De organisatie ziet in de komende maanden tussen een 1.036.000 en 1.415.000 mensen ontheemd raken.

‘Als we nu handelen, kunnen we verdere ontheemding beperken’, zegt Mohamed Abdelazim, IOM-noodcoördinator voor Somalië. ‘Snel in actie komen is van cruciaal belang om levens en bestaansmiddelen ​​te redden en grotere noden in de toekomst te voorkomen.’

In Somalië heeft droogte in het verleden geleid tot conflicten over graasweiden en waterbronnen, wat ontheemding verder doet toenemen.

Hele Hoorn van Afrika is getroffen

De droogte treft de hele Hoorn van Afrika, met name ook Kenia en Ethiopië. Een waarschuwing door het Famine Early Warning Systems Network (FEWS), een samenwerking van verschillende hulporganisaties en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, spreekt van de ergste droogte in 35 jaar.

Een slecht regenseizoen in de komende maanden zou resulteren in een reeks van vier regenseizoenen die lager uitvallen dan normaal, en dat is geleden van 1981. Sindsdien is de bevolking in Kenia, Ethiopië en Somalië verdrievoudigd, en voor miljoenen mensen dreigen dus acute niveaus van voedselonzekerheid.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.