Homobeweging documenteert hoogte- en dieptepunten in eerste jaarrapport

Nieuws

Homobeweging documenteert hoogte- en dieptepunten in eerste jaarrapport

Gustavo González

12 januari 2003

In Chili is het eerste jaarrapport verschenen over de discriminatie van homoseksuelen. In samenwerking met Amnesty International documenteerde de Beweging voor Homo-integratie en -Bevrijding (MOVILH) negen mijlpalen in de gelijkberechtiging van homo's, maar ook 46 gevallen van flagrante homofobie. Daarbij gaat het om verklaringen van senatoren, bisschoppen, dominees, journalisten, schrijvers, televisieomroepers en de voorzitter van een voetbalclub, die voorstelde een aparte homoliga op te richten met een verbod op mandekking of duwen langs achter.

Het eigenlijke aantal homofobe incidenten ligt uiteraard veel hoger dan 46, geeft MOVILH-voorzitter Rolando Jiménez toe. Veel slachtoffers durven immers niet naar de politie of de pers stappen om hun geval aan te klagen. Deze 46 gevallen zijn geen goede zaak voor het imago van Chili in het buitenland en een waarschuwing voor de regering, aldus Jiménez. Het feit dat in het rapport ook twee overheidsinstellingen worden genoemd, het Nationaal Instituut voor de Statistiek en de Nationale Raad voor de Televisie, is een duidelijk signaal aan de centrum-linkse regering dat er nog werk aan de winkel is om de beloften van tolerantie waar te maken.

Het rapport presenteert ook negen mijlpalen in emancipatie van holebi’s in 2002. Een daarvan is de oprichting van het eerste Chileense homoblad op internet, Opus Gay, en het publieke optreden van de negentienjarige Mayra Espinoza. Toen zij omwille van haar seksuele geaardheid van school werd gestuurd in Viña del Mar was zij de eerste lesbienne in Chili om in het openbaar haar rechten op te eisen. MOVILH is ook bijzonder verheugd over een reeks voordrachten over homoseksualiteit voor studenten van een niet nader genoemde katholieke school.

Een dieptepunt was de gewelddadige dood van zes homo’s, onder wie drie travestieten. Volgens het rapport lagen in minstens twee gevallen homofobe motieven aan de grondslag van de moorden. Op 19 december bezetten leden van de organisatie TravesChili gebouwen van het stadbestuur om een spoedige opheldering van de moorden te eisen.

Eveneens in negatieve zin onderscheidde zich dokter René Orozco, voorzitter van de populaire voetbalclub Universidad de Chile. Op 8 maart zei Orozco dat hij geen club vol homo’s, maar alleen echte venten in zijn team wilde. Later maakte hij het alleen maar erger door te zeggen: Ik wil geen problemen met homo’s, maar als ze te klagen hebben mogen ze voor mijn part gerust een eigen voetbalbond starten, met andere regels dan in het spel voor mannen. Ik denk bijvoorbeeld aan een verbod op mandekking en duwen langs achter.

In de politieke arena lieten de gebroeders Andrés en Adolfo Zaldívar, senatoren van de christen-democratische partij, van zich spreken toen ze hun collega Nelson Avila ervan beschuldigden tot een homoseksuele maffia te behoren. Avila antwoordde dat wanneer ze je niet van diefstal kunnen beschuldigen, je algauw voor homo wordt gescholden. De senator van de Partij voor Democratie, die net als de christen-democraten tot de regeringscoalitie behoort, verklaarde dat homoseksualiteit een geaardheid is die moet worden gerespecteerd.

In april tenslotte kwamen leden van seksuele minderheden in het geweer omdat de categorieën transseksueel en travestiet niet stonden vermeld op de papieren van de tienjaarlijkse volkstelling. Uit protest kruisten de leden van TravesChili en TravesNavia het vakje vrouw aan. De directeur van het Instituut voor Statistiek, Máximo Aguilera, beloofde voor volgende volkstellingen een systeem om ook seksuele minderheden te registreren.

Gustavo González

xml=3

Ref: la hd