Homohaat flakkert op in de VS

Nieuws

Homohaat flakkert op in de VS

Kanya D'Almeida

19 oktober 2010

Sinds twee maanden rolt er een golf van homofobie over de Verenigde Staten, met negentien zelfmoorden en tal van haatmisdaden als gevolg. Nadat bijna twee jaar geleden een VN-verklaring over seksuele geaardheid en genderidentiteit naar de prullenmand werd verwezen, is er wereldwijd weinig gebeurd om de rechten van holebi's te garanderen.

De VN-Hoge Commissaris voor de Mensenrechten is “diep bedroefd over het nieuws dat tieners naar verluidt zichzelf van het leven beroofden na onophoudelijk homofoob gepest op school en in hun gemeenschap. De mensenrechten van individuen ontzeggen op basis van hun identiteit heeft een zeer hoge prijs”, aldus woordvoerder Charles Radcliffe.

Hevig verzet

Op 17 mei 2008, de Internationale Dag tegen Homofobie, stelde een groep landen uit de vijf VN-regio’s een gezamenlijke verklaring op over mensenrechten, seksuele geaardheid en genderidentiteit, de meest uitgebreide over dit thema die voor de Algemene Vergadering was gepresenteerd.
De verklaring riep op om homoseksualiteit wereldwijd uit het strafrecht te halen, en een eind te maken aan marteling en willekeurige arrestaties van holebi’s. De tekst lag op de tafel van de Algemene Vergadering op 18 december 2008, maar ondanks de steun van 66 lidstaten werd de verklaring niet opgenomen als officiële VN-verklaring, voornamelijk door hevig verzet van een coalitie van 57 lidstaten onder leiding van Syrië.
Meer dan een jaar nadat de verklaring werd verworpen, zijn holebi’s kwetsbaarder dan ooit voor uitingen van homohaat. “Elke dag worden mensen over de hele wereld gediscrimineerd, zwartgemaakt, fysiek aangevallen en zelfs gedood vanwege van hun geaardheid”, verklaart Radcliffe. “Meer dan zeventig landen zetten straffen op homoseksualiteit, waardoor mensen voortdurend vrezen voor arrestatie, opsluiting, en in sommige gevallen marteling of de dood.”

Onwrikbaar standpunt

Wat recent in de VS gebeurt, kunnen we verwachten in landen die geen verenigd, onwrikbaar standpunt in deze kwestie innemen, stellen sommigen. “Dit belangt niet enkel homo’s aan, maar iedereen. We moeten eisen dat dit geweld ophoudt”, zegt Sharon Stapel, directeur van het Anti-geweldproject (AVP). Deze organisatie ziet in New York een epidemie van zelfmoorden en tal van haatmisdaden.
Cary Alan Johnson, directeur van de Internationale Rechtencommissie voor Homo’s en Lesbiennes (IGLHRC), ijvert voor een totaaloplossing voor de globale haatgolf. “Het soort pesterijen, discriminatie en geweld waar holebi’s in de VS mee kampen, komen we in andere versies tegen in landen over de hele wereld. In Oeganda bijvoorbeeld worden meisjes die zich te mannelijk gedragen in elkaar geslagen door andere studenten en van school gestuurd.”
“Regeringen moeten de mensenrechten van iedereen beschermen, ongeacht hun seksuele geaardheid en genderidentiteit. De VN is een van de plaatsen waar we lidstaten moeten herinneren aan deze plicht en waar ze ter verantwoording kunnen worden geroepen als deze rechten geschonden worden.”