Honderdduizenden Ethiopische kinderen ernstig ondervoed

Nieuws

Honderdduizenden Ethiopische kinderen ernstig ondervoed

Diana Grasso

21 mei 2008

Meer dan 125.000 Ethiopische kinderen lijden aan ernstige ondervoeding door aanhoudende droogte. Dat meldt Unicef, het Kinderfonds van de Verenigde Naties (VN).

Naast de 125.000 ondervoede kinderen signaleert Unicef ook dat 60.000 kinderen dringend gespecialiseerde voeding nodig hebben. De gebrekkige  regenval van de voorbije jaren bedreigt op termijn zelfs zes miljoen kinderen jonger dan vijf . De overheid en hulporganisaties slagen er niet in voldoende middelen in te zamelen om de crisis op te lossen.

Situatie kan escaleren

Droogte en hoge voedselprijzen liggen aan de basis van het probleem volgens het Wereld Voedsel Programma, de internationale voedselhulporganisatie. Door de gebrekkige regenval slaagden landbouwers er niet in een tweede oogst binnen te halen. Er wordt verwacht dat de situatie de komende maanden verergert als de oogsten opnieuw falen.
Hulporganisaties zeggen dat er ook een tekort is aan donoren omdat deze zich op de noodgebieden China en Birma concentreren. Het Wereld Voedsel Programma zegt dat er 94,3 miljoen euro nodig is om het voedselprobleem in Ethiopië aan te pakken. De VN schatten het tekort op 180.000 ton voedsel. Unicef roept de internationale gemeenschap op om te helpen.

Voorbeeldland

Sinds enkele jaren wordt Ethiopië geteisterd door ernstige droogte. In 2006 voorspelde het International Research Institute for Climate and Society, een onderzoeksinstituut van de Amerikaanse Columbia Universiteit dat het probleem in het land de volgende jaren nog zou toenemen. ‘Het ergste van al is dat Ethiopië voor de droogte een opmerkelijke vooruitgang maakte,’ zegt Viviane Van Steirteghem, Unicef-afgevaardigde in Ethiopië. Het verminderde de kindersterfte met 43 kinderen op 1000 geboortes in vijf jaar tijd.

Overlevingskits

In 2004 lanceerde de Ethiopische overheid in samenwerking met het Wereld Voedsel Programma en Unicef het programma ‘Enhanced Outreach Strategy’ dat kinderen basisvoeding verschaft. Het programma helpt kinderen jonger dan vijf en zwangere vrouwen in de droogste gebieden. Het voorziet overlevingskits, vitamine A supplementen, ontwormingsmiddelen, mazelcontrole en opvolging van voedingsinname. Dit kan volgens Unicef de kindersterfte met 35 procent verminderen.