Honduras krijgt bezoek van Commissie voor Mensenrechten

Nieuws

Honduras krijgt bezoek van Commissie voor Mensenrechten

Thelma Mejía

18 augustus 2009

De internationale druk op de Hondurese regering van Roberto Micheletti verhoogt. De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (CIDH) arriveerde gisteren in het land om de mensenrechtenschendingen te onderzoeken die zich sinds de staatsgreep op 28 juni zouden hebben voorgedaan.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten blijft tot vrijdag in Honduras en zal verscheidene regio’s bezoeken om gegevens en getuigenissen te verzamelen in verband met de klachten over mensenrechtenschendingen.

Het gaat om het eerste officiële bezoek dat Honduras ontvangt sinds de militairen op 28 juni president Manuel Zelaya het land uit hebben gezet.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) schorste Honduras als actief lid maar sloot het land niet uit van inter-Amerikaanse mensenrechtensysteem. De CIDH, met zetel in Washington, is een van de twee instellingen ter bescherming van de mensenrechten op het Amerikaanse continent. De andere is het Inter-Amerikaanse Hof voor Mensenrechten, met zetel in San José (Costa Rica).

Alle medewerking

De Hondurese procureur voor mensenrechten Sandra Ponce zei dat de CIDH alle medewerking zou krijgen van de Hondurese justitie. De facto-president Roberto Micheletti zei op een onpartijdig rapport van het CIDH te rekenen. “We gaan niets verbergen”, beloofde hij.

Volgens de Inter-Amerikaanse Conventie moet een bezoek van de CIDH aan bepaalde voorwaarden voldoen. De commissarissen moeten kunnen interviewen wie ze willen, door heel het land kunnen reizen, gevangenissen kunnen bezoeken en elk medium kunnen gebruiken om de informatie te verzamelen en op te slaan.

Bewogen week

Het bezoek van de commissie volgt op een bewogen week van protest en repressie, met verscheidene gewonden en 21 personen die beschuldigd worden van het toebrengen van schade aan privé-eigendom. In minstens drie gevallen vielen leger en politie binnen bij leden van het Nationaal Verzetsfront tegen de Staatsgreep.

Een van de gewonden is parlementslid Marvin Ponce van het linkse Unificación Democrática, een van de leiders van het verzet. Ondanks de bescherming die de CIDH had bevolen, liep Ponce een drievoudige armbreuk op en moest hij geopereerd worden.

Druk werpt vruchten af

Een dag na de staatgreep vaardigde de CIDH bewarende maatregelen uit voor een honderdtal personen die bijzondere bescherming moeten krijgen, waaronder leden van de afgezette regering, familieleden van Zelaya, journalisten, sociale leiders en mensenrechtenactivisten.

Het Hondurese Hooggerechtshof wachtte tot het voorbije weekend om de lijst met beschermde personen te publiceren. Voor Víctor Meza, minister van Binnenlandse Zaken in de regering-Zelaya, is de publicatie het bewijs dat de binnen- en buitenlandse druk vruchten begint af te werpen.

Volgens Meza begint het regime van Roberto Micheletti na vijftig dagen tekenen van verzwakking te vertonen. “Hoe harder het optreedt tegen het volk, hoe zwakker het wordt omdat het de orde niet kan bewaren zonder geweld.”

Namens de lidstaten

Als autonoom orgaan van de OAS heeft de CIDH een mandaat via het Inter-Amerikaanse Democratische Charter en de Amerikaanse Conventie voor Mensenrechten, en treedt het op namens de lidstaten. De commissie bestaat uit zeven leden, die verkozen worden door de algemene vergadering van de OAS.

De belangrijkste opdracht van de commissie is “het bevorderen van de naleving en verdediging van de mensenrechten”. Ze ontvangt en onderzoekt individuele klachten, bekijkt de algemene mensenrechtensituatie in de lidstaten, publiceert rapporten over landen of specifieke thema’s, brengt bezoeken aan de lidstaten, doet aanbevelingen, vaardigt “bewarende maatregelen” uit om zware of onherstelbare schade te voorkomen en brengt zaken aan bij het Inter-Amerikaanse Hof.