Honduras onderzoekt politiemisdaden

Nieuws

Honduras onderzoekt politiemisdaden

Thelma Mejía

09 november 2011

Het Hondurese parlement heeft vrijdag de oprichting van een speciale directie in het ministerie van Veiligheid goedgekeurd die recente misdaden moet onderzoeken die door de politie in het Midden-Amerikaanse land zijn gepleegd. De vergrijpen gaan van autodiefstal, afpersing en drugshandel tot ontvoeringen en huurmoorden. “Ik vrees dat het niet voldoende is de politie te zuiveren - ze moeten ons een heel nieuwe politie geven”, zegt vakbondsleider Daniel Durón.

De Directie voor Onderzoek en Evaluatie van het Politieberoep valt onder het Ministerie voor Veiligheid. Het orgaan zal misdrijven onderzoeken die begaan zijn door agenten, en moet voortaan de werking van de politie in het oog houden. De directie komt in de plaats van het interne onderzoeksorgaan van de politie.

Verdachten op de loop

De aanleiding voor het initiatief was de moord op twee studenten van de Nationale Autonome Universiteit van Honduras (UNAH). Een van hen was de zoon van de rector van die universiteit. Rafael Vargas Castellanos en Carlos David Pineda werden in de nacht van 22 oktober vermoord door agenten op patrouille.

Acht agenten van La Granja, een district van de hoofdstad Tegucigalpa, werden aangehouden op verdenking van de moord. Vier daarvan mochten van hun oversten naar huis gaan voor het weekend en maakten van die gelegenheid gebruikt om te vluchten. Volgens de nieuwe politiechef, José Ramírez del Cid, werden de vier tijdelijk vrijgelaten omdat er geen aanhoudingsbevel was en omdat hun oversten “geen inbreuk wilden plegen op hun mensenrechten”. De politie is nu wel met man en macht op zoek naar de gevluchte agenten.

Crimineel netwerk

“We hebben te maken met een crimineel netwerk dat opereert vanuit de structuren van de politie zelf. De vlucht van die vier cruciale getuigen doet me vermoeden dat er zaken verborgen gehouden worden om machtige mensen binnen de politie te beschermen”, zegt openbaar aanklager voor de mensenrechten Sandra Ponce.

Nationaal mensenrechtencommissaris Ramón Custodio riep de regering zelfs op de noodtoestand uit te roepen om snel orde op zaken te stellen.

Er zitten in elk geval veel rotte appels in de mand. Vorige week werden 176 agenten van het district La Granja gearresteerd. De agenten worden verdacht van bendevorming. Ze zouden zich hebben beziggehouden met ontvoering, autodiefstal, huurmoord, drugshandel, afpersing en andere misdaden.

De voorbije weken heeft de Hondurese politie zelf de officieren van een aantal commissariaten in de hoofdstad van hun taak ontheven. Ze waren in opspraak gekomen nadat er in de krant El Heraldo stukken waren verschenen over regelrechte misdaadbendes die vanuit de commissariaten opereerden.

Eerder had El Heraldo ook melding gemaakt van het verdwijnen van 300 geweren en een grote hoeveelheid munitie uit de arsenalen van de politie twee maanden geleden, zonder dat daarvan verslag was uitgebracht aan het ministerie van Veiligheid.

Sociale zuiveringen

Mensenrechtenorganisaties nemen de Hondurese politie al langer onder vuur. De ordediensten zouden onder meer een tiental politieke moorden op hun geweten hebben in de crisismaanden die volgden op de afzetting van de toenmalige president Manuel Zelaya in juni 2009. De politie zou ook betrokken zijn bij de golf van geweld die grootgrondbezitters in de regio Bajo Aguán de voorbije jaren ontketenden tegen kleine boeren. In de steden zouden agenten de voorbije jaren ook hebben deelgenomen aan zogenaamde sociale zuiveringen, gericht tegen straatkinderen en verslaafden.

Honduras is een van de meest gewelddadige landen ter wereld. In 2004 werden er 37 moorden per 100.000 inwoners gepleegd; dit jaar is dat cijfer opgelopen tot 86 per 100.000. Dat komt neer op een gemiddelde van 20 moorden per dag.