Honduras produceert nu ook drugs

Honduras is niet langer alleen een doorvoerhaven voor drugs. Uit een recente politievondst blijkt dat het land ook een drugproducent is geworden.

  • CC BY-NC-ND 2.0 US Coast Guard De Amerikaanse kustwacht laadt drugs uit die in beslag werden genomen voor de kust van Honduras. Van doorvoerhaven wordt het land nu ook producent. CC BY-NC-ND 2.0 US Coast Guard

De Hondurese autoriteiten kondigden eind januari aan dat ze een gesofisticeerde serre met drugplanten hadden gevonden in La Iguala, in moeilijk bereikbaar bergachtig gebied, 400 kilometer van hoofdstad Tegucigalpa.

De serre was 100 bij meter 40 meter en bevatte 1800 bolpapaver- (voor opium) en 800 cannabisplanten. Via een grote elektriciteitsinstallatie werden temperatuur en watertoevoer geregeld; dat gaf de plantage een hoog rendement.

Eerste opiumplantages

Het was voor het eerst dat in Honduras opiumplantages zijn gevonden. En in Centraal-Amerika zijn alleen dergelijke plantages aangetroffen in Guatemala.

Vorige maand vond de Hondurese politie ook een clandestien laboratorium, in Nueva Arcadia. Er konden drugs verwerkt worden. Er zijn ook tunnels aangetroffen, zware machines en mogelijk een helihaven.

Sinds de jaren 1970 is Honduras een doorvoerhaven voor drugs; 80 procent van de drugs die naar de VS gaat, passeert via Honduras, zegt de overheid. Nu blijkt het land ook drugs te kweken en verwerken. Ook de commercialisering van drugs vind je er nu, zij het op kleinere schaal.

Nog meer plantages

De politie vermoedt dat er in de regio rond La Iguala nog meer plantages zijn. “Daarom kammen we heel de regio uit”, zegt Carlos Mejía van de Nationale Politie in Lempira.

Twee personen zijn aangehouden in La Iguala, een Colombiaan en een Hondurees.

Zowel Nueva Arcadia als La Iguala liggen in afgelegen, bergachtige gebieden waar het economisch slecht gaat.

Mexicaanse kartels

Volgens socioloog Eugenio Sosa wijst de opiumteelt op de georganiseerde misdaad. “De autoriteiten stellen de vondsten voor als successen. Maar je vraagt je af of ze meer drugs vinden omdat er grote hoeveelheden vervoerd worden, omdat er meer geproduceerd of verwerkt wordt, of omdat de autoriteiten efficiënter zijn geworden. Over dat laatste heb ik zo mijn twijfels.”

Veiligheidsexpert Mirna Flores zegt dat de drugtrafiek zich naar Centraal-Amerika verplaatst als gevolg van de oorlog tegen de Mexicaanse kartels. “Honduras is door zijn ligging aantrekkelijk voor de kartels. Ze hebben hun expansiestrategieën verfijnd en voeden zo de corruptie en straffeloosheid.”

Door zijn belangrijke rol als doorvoerhaven voor drugs heeft Honduras nu al een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Er worden 81,9 moorden per 100.000 inwoners gepleegd. Geen enkel Latijns-Amerikaans land doet slechter.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2848   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift