Honduras verwacht tegenzet van kartels na uitlevering drugbaron

Met de uitlevering van van drugbaron Carlos Lobo is Honduras een versnelling hoger geschakeld in de oorlog tegen drugs. Analisten verwachten dat de georganiseerde misdaad terugslaat.

  • © US Army/Spc. Steven K. Young President Hernandez van Honduras (links) ontmoet leden van de Amerikaanse Special Forces in Tegucigalpa, 7 april 2014. Met de uitlevering van Carlos Lobo aan de VS gaat een nieuwe fase in de strijd tegen de drugsnetwerken in, zegt de president. © US Army/Spc. Steven K. Young

De 38-jarige Carlos “El Negro” Lobo, een van de kopstukken van de drugshandel in Centraal-Amerika, werd donderdagavond uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Hij was op 27 maart aangehouden bij een operatie van de veiligheidsdiensten.

Het was de eerste grote test voor de uitleveringsprocedure die het parlement pas twee jaar geleden mogelijk maakte voor wie bij drugshandel, georganiseerde misdaad en terrorisme betrokken is.

Reactie op elk moment

Met de uitlevering begint Honduras aan een nieuwe fase in de strijd tegen de drugsnetwerken, zegt president Juan Orlando Hernández.

Honduras is een van de landen met de hoogste misdaadcijfers ter wereld. 80 procent van de drugshandel naar de VS passeert via het land, schat de regering.

Jurist Roberto Velásquez, gespecialiseerd in drugscriminaliteit, benadrukt dat de georganiseerde misdaad “op elk moment kan reageren” op de uitlevering van Lobo. “De vraag is of de overheid het hoofd zal kunnen bieden aan die reactie. In bepaalde zones domineert de drugshandel een groot deel van de instellingen. Het toenemende geweld wordt er deels gevoed door de onderlinge strijd tussen de kartels.”

Frontale koers

“Honduras lijkt voor een meer frontale koers te hebben gekozen in de oorlog tegen drugs”, zegt een bekend politiek analist, die anoniem wenst te blijven. “Laten we hopen dat de uitlevering meer dan alleen maar symbolisch is, dat men de misdaadnetwerken en hun sterke politieke en economische banden helemaal uitspit. De oorlog zal hard zijn.”

Lobo werd donderdag met twee Amerikaanse legerhelikopters naar de VS gebracht. Aan de uitlevering, die zoveel mogelijk buiten de aandacht van de media werd gehouden, kwam ook een heel militair bataljon te pas.

Na zijn arrestatie eind maart werd Lobo in de zwaarste beveiligde cel van de gevangenis van Tegucigalpa opgesloten. Na vermeende pogingen tot ontsnapping werd hij op 3 april naar een militair complex ten zuiden van de hoofdstad overgebracht. Daar werd hij door zowel Hondurese als Amerikaanse militairen bewaakt.

Honduras telt het hoogste aantal moorden ter wereld. In 2012 telden de VN 90,4 moorden per 100.000 inwoners.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.