Honduras wapent zich beter tegen natuurrampen

Nieuws

Honduras wapent zich beter tegen natuurrampen

22 juni 2012

Honduras krijgt voor 80 miljoen dollar (64 miljoen euro) kredieten van de Wereldbank. Dat heeft de Wereldbank zelf bekendgemaakt. Het geld moet het land beter wapenen tegen natuurrampen.

Honduras is bijzonder kwetsbaar voor natuurrampen; het is in dit verband zelfs het op twee na kwetsbaarste land ter wereld, zegt Giuseppe Zampanglione, vertegenwoordiger van de Wereldbank in Honduras. Er zijn daarom extra inspanningen nodig om de risico’s in te perken, aldus Zampanglione.

Een van de oorzaken van Honduras’ kwetsbaarheid is het jaarlijkse verlies van 60.000 hectare bos door illegale houtkap en bosbranden – cijfers van het Instituut voor Bosbehoud.
Het land heeft een milieubeleid nodig dat tot een duurzaam gebruik van de natuurlijke hulpbronnen leidt, zegt Zampanglione.

Heel Centraal-Amerika worstelt met zijn rampenbeleid. Dat bleek in oktober vorig jaar nog maar eens toen tropische depressie 12E door de regio raasde. Er vielen tientallen dodelijke slachtoffers en meer dan een miljoen mensen in El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Guatemala leden schade.

De bekendste recente natuurrampen in Centraal-Amerika waren de orkanen Mitch (1998) en Stan (2005). Veel van die rampen worden toegeschreven aan de klimaatwijziging.