Hondurees meisje bouwt succesvol digitaal platform tegen tienerzwangerschappen

In het afgelegen Hondurese vissersdorpje Plan Grande heeft een zestienjarig meisje een succesvol online platform ter preventie van tienerzwangerschappen opgezet. Met haar idee haalde ze een subsidie binnen zodat haar project binnenkort wordt uitgebreid.

  • © Thelma Mejía/IPS Cinthia Padilla lanceerde haar digitaal leerplatform om jongeren bewust te maken van de impact van een tienerzwangerschap op hun leven. © Thelma Mejía/IPS

Cinthia Padilla woont in het vissersdorp Plan Grande in het Noorden van Honduras. Vier jaar geleden leerde ze met de computer werken. Haar vader, Óscar Padilla, die dorpsoverste is, kon toen bewerkstelligen dat het dorpje de klok rond elektriciteit kreeg uit waterkracht.

Het was voor de meeste inwoners van Plan Grande het moment waarop ze voor het eerst met technologie en met het internet in contact konden komen.

Vandaag heeft Cinthia, die al op jonge leeftijd met haar vader meeging naar dorpsvergaderingen, een digitaal leerplatform opgestart om tienerzwangerschappen tegen te gaan.

Computerles

‘Mijn pa zei vroeger altijd ‘blijf toch thuis’, maar ik vond het fijn om met hem mee te gaan naar de bijeenkomsten in het dorp en volwassenen te horen praten’, zegt ze.

‘Vandaag leer ik anderen hoe ze kunnen omgaan met de computer.’

‘Daar heb ik veel geleerd, maar ook met het computerproject dat een tijdlang in ons dorp plaatsvond. Vandaag leer ik aan anderen hoe ze kunnen omgaan met de computer en met programma’s zoals Word en Excel. Ik doe dat in mijn vrije tijd en heb zo al zestig kinderen en verschillende volwassenen computerles gegeven.’

Ze lanceerde haar digitaal leerplatform om jongeren bewust te maken van de impact van een tienerzwangerschap op hun leven. Ze kreeg voor de uitbouw van het platform de steun van het Sustainable Development Network, een hulporganisatie die technologie wil bevorderen in de meest afgelegen dorpen van het arme Centraal-Amerikaanse Honduras, een land met 8,8 miljoen inwoners.

50.000 dollar

Het initiatief van Cinthia trok de aandacht van Noel Ruíz, de burgemeester van de gemeente Santa Fe waar Plan Grande onderdeel van is, en het Small Grants Programma (SGP) van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP).

Met een subsidie van 50.000 dollar van het SGP zal het digitale platform vanaf 2016 uitgebreid worden naar heel Santa Fe en buurgemeente Balfate.

In Plan Grande zijn de schoolleraren alvast erg enthousiast over het project. Tienerzwangerschappen komen immers vaak voor in deze regio die hoofdzakelijk bevolkt wordt door etnische Garifuna, afstammelingen van Afrikaanse slaven die huwden met leden van een inheemse stam.

‘Het opent de ogen van kinderen en helpt hen om de fout niet te maken om op jonge leeftijd zwanger te geraken door een gebrek aan seksuele voorlichting’, zegt leerkracht Julissa Esther Pacheco , die het digitaal leerplatform ook gebruikt in haar klas.

Verliefd worden

Javier Alexander Ramos, 8 jaar, is alvast enthousiast over de lessen. ‘We leren iets door computerspelletjes te spelen, en de meisjes zullen niet zwanger worden of te jong verliefd worden.’

Een op vier jongeren tussen de leeftijd van 15 en 19 jaar heeft al een kind.

Zijn opmerking brengt zijn leraren, klasgenoten en verschillende ouders die samenkwamen om over het project te vertellen aan het lachen. Ook de meeste ouders zien het belang in van deze campagne. Ze worden ook betrokken bij de implementatie ervan.

Volgens het ministerie van Gezondheid en de Verenigde Naties kampt Honduras met een van de hoogste aantallen tienerzwangerschappen in Latijns-Amerika. Een op vier jongeren tussen de leeftijd van 15 en 19 jaar heeft al een kind.

Om het initiatief van Cinthia te ondersteunen heeft burgemeester Ruíz in september de eerste steenlegging gedaan van wat een computerlab voor e-learning moet worden in Plan Grande. De opening ervan is voorzien in januari 2016.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3277   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift