Hondurese oppositie verhoogt de druk

Nieuws

Hondurese oppositie verhoogt de druk

Thelma Mejía

11 augustus 2009

De Hondurese oppositie staat voor een cruciale week. Aanhangers van de afgezette president Manuel Zelaya organiseren twee grote marsen. Ondertussen kondigden diverse Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken aan dat ze naar Honduras komen.

Beide marsen vertrokken vorige week op verschillende plaatsen in Honduras. Gisteren (maandag) arriveerde de eerste mars in de noordelijke stad San Pedro Sula, de industriële motor van het land. Hij werd aangevoerd door Xiomara Castro, de vrouw van Manuel Zelaya. Ze werd vergezeld door honderden sympathisanten.

De tweede mars moet vandaag (dinsdag) in de hoofdstad Tegucigalpa aankomen en staat onder aanvoering van sociale leiders uit het zuiden en noordoosten van het land.

De bedoeling is dat de marsen in beide steden uitgroeien tot massamanifestaties. Het Nationaal Front tegen de Staatsgreep hoopt 100.000 mensen op de been te brengen.

De sociale leiders roepen de vakbonden op de openbare sector lam te leggen en zo de druk op de de facto-regering van Roberto Micheletti te verhogen. Een groep meteorologen die vier dagen geleden in staking ging, slaagde er enkele uren het luchtverkeer te onderbreken maar de regering huurde andere meteorologen in waardoor de luchthavens weer normaal werken.

Ministers van Buitenlandse Zaken

Vijf Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken zegden ondertussen toe dat ze naar Honduras komen: Jorge Taiana van Argentinië, Peter Kent van Canada, Bruno Stagno van Costa Rica, Kenneth Baugh van Jamaica en Carlos Morales van de Dominicaanse Republiek. De delegatie staat onder leiding van de Chileen Miguel Insulza, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Aanvankelijk wilde de regering-Micheletti geen toestemming geven voor het buitenlandse bezoek, dat vandaag had moeten plaatsvinden, maar uiteindelijk kwam er toch groen licht, zij het voor een latere, nog te bepalen datum.

De regering-Micheletti heeft het vooral moeilijk met de aanwezigheid van Insulza. Ze verwijt de Chileen « een gebrek aan onpartijdigheid », omdat hij de staatsgreep van 28 juni veroordeeld heeft en Honduras geschorst is als lid van de OAS.

Terugkeer is onwaarschijnlijk

Politieke experts die Zelaya geadviseerd hebben, achten het ”onwaarschijnlijk” dat de afgezette president nog terugkeert. Het akkoord dat de Costa Ricaanse president Óscar Arias voorstelt, betekent niet alleen een vernedering voor Zelaya maar schakelt hem ook politiek uit aangezien hij zijn plannen voor een volksraadpleging over een grondwetsherziening moet inslikken, zegt een van die experts anoniem.

“Ik ken de president en zijn medestanders: ze gaan dat akkoord niet aanvaarden. Ik heb de indruk dat hij eerder over de politieke onschendbaarheid die hij nodig heeft, wil onderhandelen, en een sleutelrol wil spelen in de volgende algemene verkiezingen.” Zelaya kan beter “een politieke mythe” worden “dan een president zonder echte macht”.

Eind november vinden in Honduras presidentsverkiezingen plaats. Volgens de expert kanaliseert Zelaya de huidige protestbeweging in de richting van de linkse presidentkandidaat Carlos H. Reyes.

Analist Jorge Yllescas zegt dat de polarisering in het land de mogelijkheid van een overgangsregering zonder Zelaya of Micheletti opent. Wat ook de uitweg is,
de crisis moet voor het einde van deze maand opgelost zijn, want in september begint de verkiezingscampagne, zeggen zowel Yllescas als de leiders van het Nationaal Front tegen de Staatsgreep.