Hondurese veetelers helpen bij herbebossing

Nieuws

Hondurese veetelers helpen bij herbebossing

24 oktober 2011

In Honduras gaan veetelers meehelpen bij herbebossing. Ze vrezen dat de bodem anders zo zwaar aftakelt dat ze geen inkomen meer hebben.

Meer dan twintig families van de Vereniging van Veetelers van Apacilagua, in het zuidelijke departement van Choluteca, gaan vanaf januari 2012 meehelpen in de eerste fase van de operatie. Het gaat om de herbebossing en de recuperatie van waterlopen in een 35 hectare groot beschermd gebied.

De bedoeling is “het bos dat verloren ging als gevolg van bodemdegradatie te recupereren”, zegt veeteler Tranquilino López uit El Quebracho, een van de acht gemeenschappen van Apacilagua die geselecteerd zijn voor dit project. “Vandaag hebben we problemen met het rendement van de gewassen en het genereren van graasland voor het vee. Als we zo voortgaan, kunnen we niet meer in ons levensonderhoud voorzien.”

Het project duurt achttien maanden en kan op de steun rekenen van de Verenigde Naties.

Honduras kwam eerder dit jaar in het nieuws door de inzet van militairen voor herbebossing. De laatste vijf jaar hebben ze al meer dan 11.000 hectare bos aangeplant. De zogeheten groene bataljons zijn van plan nog meer dan 12.000 hectare bos te recupereren dat tot graasland is omgevormd.

In Centraal-Amerika gaat de ontbossing sneller dan in de rest van Latijns-Amerika, ondanks het feit dat er steeds meer plannen gelanceerd worden om dit te voorkomen, stelde de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) begin dit jaar in een rapport. Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama verloren tussen 2000 en 2010 jaarlijks gemiddeld 1,19 procent bos; wereldwijd was dat 0,13 procent.

De belangrijkste oorzaak van de ontbossing in Centraal-Amerika is verstedelijking en uitbreiding van de landbouw.