Droogste omstandigheden sinds 1981

Honger dreigt voor 13 miljoen mensen in Hoorn van Afrika

UN Photo/Eskinder Debebe / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Een Somalische vrouw met haar baby in een opvangkamp in Ethiopië, augustus 2011. Het WFP waarschuwt voor een mogelijke herhaling van de crisis in 2011, toen in Somalië 250.000 mensen stierven van de honger.

De Hoorn van Afrika maakt de droogste omstandigheden mee sinds 1981. Naar schatting 13 miljoen mensen in Ethiopië, Kenia en Somalië dreigen in de volgende maanden met ernstige honger geconfronteerd te worden.

Drie opeenvolgende mislukte regenseizoenen hebben de oogsten vernield en abnormaal hoge veesterfte veroorzaakt. Het tekort aan water en grasland dwingt gezinnen in Ethiopië, Kenia en Somalië om andere oorden op te zoeken, wat tot meer conflicten tussen gemeenschappen leidt.

‘De oogsten zijn mislukt, het vee sterft en de honger neemt toe door de steeds terugkerende droogte in de Hoorn van Afrika”, zegt Michael Dunford van het Wereldvoedselprogramma (WFP). ‘De situatie vereist onmiddellijke humanitaire actie en aanhoudende steun om de veerkracht van gemeenschappen op te bouwen.’

Herhaling van 2011

De effecten van de droogte worden verergerd door stijgende voedselprijzen, inflatie en een lage vraag naar landbouwarbeid. Er is al chronische ondervoeding in de regio, De ondervoedingscijfers blijven ook hoog in de hele regio en zouden kunnen verergeren als er niet onmiddellijk actie wordt ondernomen.

Het WFP waarschuwt voor een mogelijke herhaling van de crisis in 2011, toen in Somalië 250.000 mensen stierven van de honger. Het aantal mensen met acute voedselonzekerheid zal in het land toenemen van 3,5 naar 4,6 miljoen, denkt de organisaties.

In Kenia, waar 2,8 miljoen mensen hulp nodig hebben, heeft de regering de droogte in september vorig jaar al uitgeroepen tot nationale noodsituatie. En in Ethiopië wordt het aantal mensen in nood geschat op 5,7 miljoen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift